Ethvert selskap er som en gjøkunge. Det vil helst være alene på markedet. Det er så deilig å kunne svelge all meitemarken selv.
Heldigvis har vi regler som prøver å stoppe gjøkungen før den får dyttet de andre ut av redet. Slike regler har sine røtter helt tilbake til romertiden. Få har regulert aktiviteten i redet hardere enn det amerikanske justisdepartementet. De har gitt Microsoft flere smekker og EU har fulgt etter.
Riset de har prylt Microsoft med er ikke av ny dato. Den mest berømte rettavgjørelsen kom i 1909 da justisdepartementet banket monopolloven så hardt i bordet at John D. Rockefellers livsverk Standard Oil ble brutt opp i 34 mindre selskaper tre år etter. Mange av dem er borte nå, men vi kjenner to av den som Exxon og Mobile.
Microsoft er på ingen måte noen monopolinnovatør i IT-bransjen. I 1982 falt justisdepartementets øks over American Telephone and Telegraph Corporation – AT&T, eller gamle Ma Bell. De var blitt offer for sin egen suksess og ble i 1984 belønnet med å bli partert til syv uavhengige selskaper, de såkalte Baby Bells. Siden har babyene fusjonert og kjøpt opp, så i dag ser landskapet helt annerledes ut.
Heller ikke store snille blå har vært like greie bestandig. Vi som har levd noen år har sett et helt annet selskap enn dagens utgave. U.S. Department of Justice begynte allerede på midten av 60-tallet å gå IT-giganten etter i sømmene. IBM var veldig flinke til å beskytte markedet sitt med det som kan karakteriseres som monopolistisk virksomhet. Heldigvis truet antimonopoljuristene både i USA og i EU med øksa og IBM bøyde unna.
Så har vi Apple da. Dette innovative selskapet var det første som lanserte en vellykket PC; Apple II. IBMs mottrekk; IBM-PC kom så fort at de ikke hadde tid til å tenke monopolistisk da selskapet omsider forsto at Apple hadde sett lyset. Dermed kjøpte de MS-DOS av Microsoft og stappet sølvskjeen i munnen på Bill Gates. Da IBM skjønte at den DOS-baserte PC-en ble selve standarden prøvde de forgjeves å remonopolisere PC-en. OS-2 operativsystem og PC-er med en ny kanalarkitektur var fremtiden og alle skulle betale lisenspenger til IBM. Men da var katta ute av sekken.
Så var det Apple igjen da. Med det geniale grensesnittet til Macintosh freste Appleadvokatene mot Microsoft og prøvde å forhindre at de fikk laget et brukervennlig Windows. Det klarte de heldigvis ikke.
Hvis Apple og IBM hadde lyktes med å ta rotta på DOS og Windows er jeg sikker på at IT-verdenen sett veldig annerledes ut. Hvem som skulle ha fylt det gigantiske vakuumet kan vi spekulere på, men at verden hadde blitt snillere, billigere og enklere. Det tror jeg ikke.