Dermed er enda en eksotisk teori om universets bestanddeler i ferd med å bli bekreftet. Dette skriver tidsskriftet New Scientist i det kommende nummeret.
- Hvis det ikke finnes mørke galakser i universet, har vi misforstått en vesentlig del av fysikken, sier professor Michael Merrifield ved universitetet i Nottingham til bladet.
Ved å bruke datasimuleringer har forskere i flere tiår antatt at det er langt flere små galakser i universet enn hva de har kunnet observere. I vår «lokale» gruppe av galakser skulle det ofr eksempel vært hundrevis av dverg-galakser i bare Melkeveien og Andromedagalaksen. Men forskerne har bare funnet 35.
En mulighet er at de felste galaksene eksisterer som mørke galakser. et vil si at de ikke inneholder lysende stjerner, men kun mørkt stoff - hydrogengass - som ikke emitterer lys.
- Letingen etter mørke galakser er viktig. Vi har i dag et stort sprik mellom observasjonene og teoriene om hvordan galaksene dannes, sier professor Riccardo Giovanelli ved Cornell-universitetet i New York.
Den nye oppdagelsen er gjort i Virgo-klyngen, rundt 50 millioner lysår fra oss. VIRGOHI21, som den mørke skjønnheten er døpt, ble oppdaget av Lovell radioteleskop ved Jodrell Bank Observatory ved universitetet i Manchester. Dette er et 76 meter teleskop som er følsomt nok til å fange opp de 21 cm korte radiobølgene som sendes ut av hydrogenatomene. Det optiske teleskopet Isaak Newton (2,5 meter) på La Palma har bekreftet at galaksen ikke inneholder noen lysende stjerner.