NYHETER

Mørkere skyer for entreprenørene

Full fart i vegsektoren gir gode tider for maskinentreprenørene. Men nå øker usikkerheten, og flere vurderer å permittere eller si opp ansatte.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
5. des. 2013 - 13:18

-Situasjonen for maskinentreprenørene er generelt veldig bra, og aldri har oppdragsmengden fra vegsektoren vært så stor som dette året. Omsetningen har økt og bedriftene vokser. 63 prosent av medlemsbedriftene i MEF sier de har gode ordrereserver. Men samtidig sier 22 prosent at de enten vurderer å permittere eller si opp ansatte.  Det siste er nok en direkte konsekvens av at  regjeringen utvider arbeidsgiverperioden ved permittering vi fra 10 til 20 dager.

Det sier sjeføkonom Stein Gunnes i Maskinentreprenørenes Forbund, i forbindelse med den årlige statusrapporten om bransjen, basert på informasjon hentet inn fra forbundets 1970 medlemsbedrifter, som sysselsetter rundt 25 000 ansatte.

 

26 flere vegvesen-kontrakter

Omsetningen for MEF-bedrifter med arbeidsområder innen veg og jernbane og grunnarbeid har gått jevnt oppover i første halvår 2013, og øker samlet med 2,4 prosent sammenlignet med samme periode i 2012. Samtidig har bedrifter innen vann og avløp opplevd en nedgang på 1,8 prosent.

Når det gjelder markedet i regi av Statens vegvesen har antallet kontrakter i 2013 (t.o.m. oktober) vært rekordhøyt. I denne perioden har det vært anbudsfrist for 436 kontrakter - 26 flere enn på samme tid i 2012.

Det er Region nord og Region midt som har hatt desidert lavest antall kontrakter, og lavest samlet kontraktsverdi.

 

Vil ha mer i prissjiktet 60-99 mill. kroner

MEF ikke så fornøyd med at Statens vegvesen så langt i år har hatt få kontrakter i prissjiktet 60-99 millioner kroner.

-Dette er uheldig, da kontrakter av denne størrelsen er viktig for entreprenørbedrifter som ønsker å vokse. Flere kontrakter i dette segmentet kan bidra til mobilitet og kompetanseheving blant entreprenørene, mener Gunnes.

Utenlandske entreprenører har deltatt i konkurransen om 14 av 27 kontrakter over 100 millioner kroner i regi av Statens vegvesen, men har kun vært lavest på tre av disse.

 

-Urovekkende ansettelsesplaner

63 prosent av bedriftene melder om god ordrereserve neste halvår – samme nivå som i fjor.

Svært få bedrifter vurderer nyansettelser, samtidig vurderer svært mange å si opp eller permittere ansatte.

-Tilbakemeldingene om MEF-bedriftenes ansettelsesplaner er svært urovekkende med tanke på regjeringens innstramming i permitteringsreglene fra 1. januar 2014. Neste halvår er det om lag like mange bedrifter som melder at de trenger flere maskiner som bedrifter som vil kvitte seg med maskiner. Særlig bedrifter med færre enn 20 ansatte melder at de trenger færre maskiner, sier sjeføkonom Stein Gunnes.

MEFs konjunkturbarometer for neste halvår holder seg fortsatt på den positive siden, men viser en klart synkende tendens. Bedriftenes ansettelses- og maskinparkplaner trekker konjunkturbildet ned.

Fremtidsbildet synes å være mest negativt for bedriftene i Nord-Norge, Midt-Norge og på Sørlandet. I Øst- og Vest-Norge er utsiktene mer positive.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.