PRODUKSJON

Moro med vann

Anders J. Steensen
4. okt. 2004 - 08:00

Sandefjord: Bak Grans bryggeri finner vi bedriften JO Water. Det lille selskapet leverer utstyr til vannrensing både for drikkevann og avløpsvann. Formålet er å følge vannet i hele kretsløpet og i alle stadier.

Uten økonomers stramme grep og kortsiktige fokus på kvartalsresultater, har selskapet klart seg godt.

- Allerede fra vi startet klarte vi å gå med fortjeneste, forteller en smilende styreformann Knudsen. Han har for øvrig stått modell for bedriftens logo, en smilende vanndråpe.

- JO kommer av Jan og Oddvar, mens vanndråpen ligner korpusen min, ler han.

JO Water har 18 ansatte. Det er konstruktører og folk i verkstedet. - Vi har klart å rekruttere dyktige folk til verkstedet. Her produserer vi selv utstyret i rustfritt stål, forteller Kristoffersen, som også er daglig leder av bedriften. I tillegg til egen produksjon har de også en del utenlandske agenturer, alt i tilknytning til vannrenseanlegg.

Bli ved din lest

De to gründerne hadde mange år bak seg i VA-bransjen før de startet sin egen bedrift. Den tidligere arbeidsgiveren ble børsnotert. Det resulterte i så mye rapportering og papirarbeidet at det gikk utover arbeidslyst og arbeidsgleden.

- Vi gikk lei. Vi hadde mange kontakter, fikk tak i gode agenturer og mente at det var mulig å skape vår egen bedrift, hvor vi kunne drive med det som betyr noe - skape gode løsninger og resultater, understreker Knudsen.

Og de har lykkes. Nesten umiddelbart fikk de kontrakter som gjorde det mulig å utvikle bedriften videre. Sakte og sikkert øker omsetningen og resultatet, slik at arbeidsplassene er siket. - Vi har doblet omsetningen hvert år, og vi har det gøy på jobben, sier en stolt styreformann.

Komplette anlegg

JO Water prosjekterer, bygger og leverer renseanlegg for drikkevann, for gjenvinning av vann og kloakkrenseanlegg. Noen av anleggsdelene produseres i eget verksted, mens noe leveres ferdig fra utenlandske leverandører hvor JO Water har agentur. Bedriften har egen membranteknologi for drikkevannsrensing og har egne produkter for sandfilter.

For kloakkrenseanlegg leveres både rister, skruer, sandfilteranlegg, sandvaskeanlegg og store utfellingstanker for fosfor og biologiske partikler. Særlig er anlegg med såkalt Musling-teknologi arealeffektive. Det er store vertikale tanker hvor det tilsettes luft under trykk gjennom dyser. Luftboblene tar da med seg biologisk materiale opp til toppen hvor det skimmes av, tilsvarende det som gjøres når kokken skummer av kjøttgrytene for å få klar suppe.

- Vi leverer også utstyr til de mer tradisjonelle kloakkrenseanleggene, forteller Kristoffersen.

Også vannrenseanlegg fra næringmiddelindustrien er et marked JO Water betjener. Blant annet har de levert vannrenseanlegg til Maarud Industrier, for rensing av potetvann.

Fjernstyring

Et nytt system introduseres i disse dager. Det er et biologisk minianlegg for kloakkrensing beregnet til få husstander, kalt Biocube. Anlegget kan dimensjoneres fra 5 - 500 personenheter. Det tar avløpsvannet og inkluderer nitrogenrensing.

- Vi skal teste systemet hos Det Norske Veritas. Det vil komme på markedet neste år, forteller Knudsen. Har mener at de typiske brukerne av et slikt anlegg er hyttefelt, mindre boligfelt eller campingplasser.

Ikke alle har kompetanse til drive renseanlegg. Derfor har JO Water etablert mulighetene for fjernstyring. Fra bedriften i Sandefjord kan hvilket som helst av anleggene koples opp og tilstanden styres og analyseres.

- Dette er et tilbud som mange bruker, særlig der hvor det ikke finnes driftspersonell. På denne måten sikrer vi også at anleggene brukes mest mulig hensiktsmessig, og dermed gir de beste resultatene, presiserer Knudsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.