Etter nedbemanningen vil batteriselskapet ha rundt 180 ansatte. I hovedsak vil arbeidstokken være basert på Sørlandet.
– Det er verdsatte kolleger vi må ta farvel med fremover. Det er likevel riktig og viktig at vi tar disse grepene for å øke tryggheten for de gjenværende arbeidsplassene, sier Morrow-sjef Lars Christian Bacher i en pressemelding.
Det var DN som først meldte om oppsigelsene.
Selskapet opplyser at forsinkelser med arbeidstillatelser for tekniske eksperter fra leverandører av fabrikkutstyr i Asia har utsatt produksjonsstarten med fire måneder. Det har ifølge Morrow medført ekstrakostnader på 100 millioner kroner og utsatte salgsinntekter.
Selskapet jobber nå med å få ned ned kostnadene og fremskynde tidspunktet for lønnsom drift. Blant annet skal selskapets aktiviteter på Kjeller og kontorlokaler i Arendal sentrum avvikles, mens bemanningen på Oslo-kontoret tas ned.
Aktiviteten skal konsentreres til fabrikken i Arendal og forskningssenteret i Grimstad.
Fabrikk på vent
Planene om fabrikk nummer to legges også på is.
– For å unngå å ta på oss for mye, har vi satt bygging av neste fabrikken på vent. Selskapet besluttet før jul at det ikke var riktig å utøve opsjonen om ny tomt, men fortsetter dialogen med Arendal kommune om dette. Vi må vise at vi er klare for vekst, og utsetter andre prosjekter som på kort sikt ikke bidrar direkte til verdiskapingen, sier Bacher i meldingen.
Selskapet jobber nå med å få i gang stabil og effektiv produksjon av kommersielle LFP-batterier i Arendal og utvikle egen batteriteknologi i Grimstad, samt å sikre flere salgskontrakter.
– Utvikling av egen batteriteknologi er et sentralt element i selskapets strategi og vi ligger i dag på en FoU-andel i størrelsesorden 25 prosent, uttaler Bacher.
Milliardlån
Eierne har så langt spyttet inn 3,3 milliarder kroner i egenkapital i selskapet. De største eierne i Morrow er Å Energi, Siemens, ABB, PKA og Nysnø Klimainvesteringer.
Rett før jul innvilget også Innovasjon Norge til sammen 1,5 milliarder kroner i lån.
– Lånerammen fra Innovasjon Norge gir oss en mer langsiktig kapitaltilgang enn vi noensinne har hatt, sier Bacher i meldingen.
Blant annet Frp har vært svært kritisk til milliardlånet og pekt på at vilkårene i låneavtalen ikke er offentlige.
– For meg fremstår dette som ren gambling, sa stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad til TU i forrige uke.
Både Innovasjon Norge og næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) har vist til taushetsplikt og offentlighetsloven som årsak til at man ikke kan oppgi hvilke betingelser som er knyttet til lånet.
Selskapet har trolig behov for 30-40 milliarder kroner for å realisere alle sine forretningsplaner.