Utviklingen av jagerflyet F-35, som Norge planlegger å kjøpe, kan bli ytterligere forsinket. Prisen for prosjektet kan bli 29 milliarder kroner høyere enn hva som har vært anslått til nå, skriver nyhetsbyrået Reuters.
Opptil flere år
Det amerikanske militæret informerte mandag Pentagon om resultatet av en grundig gjennomgang av utviklingsprogrammet. Kilder som kjenner programmet godt, men som ikke ønsker å bli navngitt, sier til Reuters at prosjektet kan bli forsinket med flere år.
Det finnes ulike varianter av F-35, og én av dem kan bli opptil tre år forsinket. Utviklingen av variantene som er ment for det amerikanske luftforsvaret og marinen, vil trolig ta ett år mer enn hva som har vært antatt så langt.
Nye tester
Det ble gjort endringer i jagerfly-prosjektet tidligere i år, noe som innebar at produsenten Lockheed Martin fikk 13 måneder ekstra til utviklingen av F-35, også kjent som Joint Strike Fighter (JSF).
Årsaken til de nye forsinkelsene skal blant annet være problemer med programvaren som skal brukes i de avansert flyene. Kostnadsoverskridelsene skal ha sammenheng med krav fra myndighetene om nye tester før jageren kan tas i bruk.
Verken Lockheed Martin eller forsvarsdepartementet Pentagon ønsker foreløpig å kommentere påstandene om at prosjektet har støtt på nye problemer.
– For dyrt
Utviklingen av F-35 er Pentagons dyreste våpenprogram noensinne, og departementet har tidligere anslått at den samlede prislappen kan bli på 382 milliarder dollar. Det tilsvarer 2.231 milliarder kroner med dagens kurs.
Den amerikanske organisasjonen Center for Defense Information er sterkt kritisk til jagerfly-prosjektet og beskriver det som en katastrofe.
– Dette flyet skulle aldri ha sett dagens lys. Det er for dyrt, for komplekst og ytelsen er for beskjeden, sier senterets budsjettanalytiker Winslow Wheeler.
Norge planlegger å kjøpe over 50 fly av typen F-35. I tillegg til Norge deltar også Storbritannia, Danmark, Canada, Tyrkia og flere andre land i utviklingen av jageren.
Det britiske forsvaret opplyste mandag at Storbritannia ikke kommer til å kjøpe like mange av flyene som opprinnelig planlagt. Årsaken er de store budsjettkuttene som landet er blitt tvunget til å gjennomføre på grunn av finanskrisen. (©NTB)