INDUSTRI

MS-pasienter har ventet 20 år på en medisin som virker. I dag kan den bli innført

Ett års behandling vil koste 290.000 kroner.

I dag kan Ocrelizumab bli godkjent til bruk mot visse former for multippel sklerose.
I dag kan Ocrelizumab bli godkjent til bruk mot visse former for multippel sklerose. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix
22. okt. 2018 - 08:33

Mandag kan Ocrelizumab, et nytt medikament mot multippel sklerose (MS), bli tillatt brukt til behandling av norske MS-pasienter.

Saken skal opp i Beslutningsforum, hvor det skal avgjøres om MS-pasienter med den dårligste prognosen, såkalt primær progressiv multippel sklerose (PPMS), vil få denne medisinen.

Ocrelizumab (Ocrevus) er ifølge MS-forbundet den første bremsemedisin som kan hjelpe mennesker med PPMS.

Dokumentert effekt

– Vi i MS-forbundet er alvorlig bekymret. Når det kommer en bremsemedisin som har effekt, og som utsetter utviklingen av skader og uførhet, må norske MS-pasienter få tilgang til den. Dette er en gruppe pasienter som har ventet på bremsemedisiner i over 20 år, heter det i en uttalelse fra MS-forbundet.

Ocrelizumab ble innført i Europa i fjor og fikk da markedsføringstillatelse i Norge. Den er også godkjent i USA. Medisinen har ifølge Statens legemiddelverk dokumentert effekt, men prisen er høy og «sannsynligvis i øvre sjikt av det som kan anses som kostnadseffektiv behandling», skriver Dagens Medisin.

– Tiden er overmoden

Overlege og nevrolog Øivind Torkildsen ved Haukeland universitetssjukehus mener det er på tide at medisinen godkjennes.

– Det er positivt at de endelig gjør denne vurderingen. Tiden er overmoden for at legemiddelet kan bli tatt i bruk. Det er godkjent i Sverige og Danmark, så i Norge er man på etterskudd, sier Torkildsen til Dagens Medisin.

Rundt 12.000 mennesker i Norge lever med MS. Om lag 10–15 prosent av disse har diagnosen primær progressiv multippel sklerose, ifølge MS-forbundet.

Ocrelizumab inneholder et antistoff mot proteinet CD20, som sitter på celleveggen til såkalte B-celler. Når dette antistoffet oppdages av NK-celler (natural killer cell) som er et av de viktigste våpnene i immunforsvaret vårt, vil B-cellene bli drept.

Ocrelizumab er en videreutvikling av et annet anti CD20- medikament, Rituximab. Rituximab er opprinnelig en kreftmedisin, men man oppdaget at det også virket mot noen autoimmune sykdommer, blant annet multippel sklerose.

Behandling med Rituximab koster ca. 20.000 kroner i året per pasient, mens den årlige kostnaden ved å behandle MS med Ocrelizumab, vil være opp mot 290.000 kroner.

Også åtte andre legemidler og metoder skal behandles av Beslutningsforum i dag, skriver Dagens Medisin.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.