Historien om REC er etter hvert velkjent. Selskapet fikk svært mye publisitet i forbindelse med børsnoteringen tidligere i år. Mannen bak selskapet, Alf Bjørseth, var tidlig på 90-tallet teknisk direktør i Elkem.
Som verdens største produsent av silisium så han mulighetene for Norge til å posisjonere seg i solcelleindustrien. Han hoppet av og etablerte etter hvert Scanwafer, som lager skiver for solcelleindustrien. REC har i dag norske fabrikker på Herøya, i Glomfjord og i Narvik.
Sola til Elkem
Hos Elkem har man helt siden den gang fortsatt aktiviteten, siden 2001 i et eget selskap, Elkem Solar. Målet har vært å utvikle silisium råstoff til solcellebruk ad metallurgisk vei. De siste årene er intensiteten øket, og i disse dager gis klarsignalet for milliardinvestering i et anlegg for industriell produksjon.
Orkla-konsernet har en finger med i begge de nevnte satsingene. Elkem er nå et heleiet Orkla-selskap, mens eierandelen i REC er 27 prosent.
Begge selskapene trekker veksler på norske forskningsinstitusjoner som har aktiviteter på solenergi.
Solforsk på Kjeller
Ved Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller er solcelleforskning er et av hovedsatsningsområdene i årene fremover. IFE jobber bredt innen feltet, men med et hovedfokus på utvikling av nye solcelleteknologier og nye produksjonsprosesser for solceller laget av silisium.
En produksjonslinje for silisiumbaserte solceller og et velutstyrt karakteriseringslaboratorium er viktige verktøy i denne aktiviteten. Mellom 10 og 15 forskere og studenter jobber tett sammen i solcellelaboratoriet.
EU-sola
I Trondheim foregår det utstrakt solcelleforskning i et samarbeid mellom NTNU og Sintef. De har deltatt i flere EU-prosjekter, som for eksempel ”Fra sand til silisium”, hvor også IFE var med.
Det er opprettet et Gemini-senter hvor den felles forskningen på dette feltet i Trondheim nå er kanalisert. Hovedoppmerksomheten er rettet mot silisium.
Mange bekker små...
Det er også dukket opp bedrifter som satser på underleveranser til norsk solcelleindustri. Orkla Exolon i Orkanger lager silisiumkarbid som benyttes i forbindele med kutting av silisiumskivene. Også St Gobain i Lillesand fremstiller silisiumkarbid. Metallkraft AS i Kristiansand har spesialisert seg på gjenvinning av silisiumkarbid fra kutteprosessen. De vurderer også etablering i Høyanger.
Selskapet CruSiN AS i Trondheim har som forretningside å utvikle og selge et nytt smeltedigelkonsept for produksjon av silisiumskiver for solcelleformål, samt andre relevante produkter, tjenester og annen virksomhet som står i naturlig forhold til dette.
Det finnes ikke slike digler på markedet. I dag brukes smeltedigler av kvarts. Disse er dyre og kun til engangsbruk og. Med det nye digelkonseptet skal CruSiN bidra til å realisere en betydelig kostnadsreduksjon solcelleindustrien.
Nyhet: Sol i Årdal
Det aller seneste tilskuddet i norsk solcelleindustri, og kanskje det mest spennende, er det igjen Alf Bjørseth som står for. Norsun AS er nå etablert på Hydros bedriftsområde på Årdalstangen. Der står produksjon av enkrystall silisiumskiver på programmet. Kapasiteten i første produksjonstrinn er planlagt å bli 60 MW og antall ansatte er anslått til ca. 65. Oppstart av produksjonen vil være mot slutten av 2007.