SYKDOM

Mygg som kan spre tropisk sykdom funnet i Sverige

Mygg som kan spre sykdommen Vestnilfeber er funnet sør i Sverige. Det skaper frykt for lokale utbrudd.

Personer med nedsatt immunforsvar kan bli alvorlig syke dersom de blir stukket av myggen. For ordens skyld: Myggen på bildet er ikke av typen Culex modestus.
Personer med nedsatt immunforsvar kan bli alvorlig syke dersom de blir stukket av myggen. For ordens skyld: Myggen på bildet er ikke av typen Culex modestus. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen Meek/NTB
28. mai 2024 - 07:55

Myggen Culex modestus har spredt seg raskt i Europa de siste årene. I 2016 ble den oppdaget i Skåne og i 2022 i Halland. Etter hvert som klimaet blir varmere, trives myggen lenger nord enn før.

Så langt er det imidlertid ikke funnet virus i Sverige, bare mygg som kan spre det, sier Gülsen Özkaya Sahin, overlege ved Laboratoriemedicin Skåne og dosent i virologi ved Lunds universitet.

Viruset spres gjennom blodsugende hunnmygg og kommer i utgangspunktet fra fugler.

I de fleste tilfellene – rundt 80 prosent – merker den smittede ingen symptomer i det hele tatt. Eldre og personer med nedsatt immunforsvar kan imidlertid bli alvorlig syke.

I fjor ble det registrert 965 tilfeller hos mennesker i Europa, hvorav 73 endte med dødsfall. Smitte er funnet så langt nord som Tyskland og Nederland.

Kø langs E18 på vei mot Sandvika.
Les også

Kø og forsinkelser til og fra Oslo koster samfunnet 5 milliarder i året

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.