INDUSTRI

Nå blir det enklere for utlendinger å søke patent i Norge

Forenkler oversettelsen.

Et nytt stortingsvedtak skal gjøre det lettere for utenlandske aktører å søke patent i Norge. På bildet er Airbus sitt patent på en potensielt ny løsning for flyseter.
Et nytt stortingsvedtak skal gjøre det lettere for utenlandske aktører å søke patent i Norge. På bildet er Airbus sitt patent på en potensielt ny løsning for flyseter. Bilde: Airbus
13. aug. 2014 - 07:00

– Det blir enklere og billigere å gjøre europeiske patenter gjeldende i Norge. Det er godt nytt for næringslivet, sa næringsminister Monica Mæland i april.

Hun snakket om en stortingsproposisjon som tar sikte på å liberalisere lovverket gjennom å tillate patentsøknader på engelsk.

Snart er det bare selve patentkravet, som definerer hva patentet omfatter, som trenger å stå på norsk, ifølge Patentstyret.

Proposisjonen ble vedtatt i strømmen av lovendringer i slutten av juni og er, ifølge næringslivsaktører Teknisk Ukeblad har snakket med, en kjærkommen endring.

– Oversettelse av patenter medfører omfattende kostnader for selskaper, sier Haakon Flage Bratsberg i Opera Software ASA.

Les også: Disse merkelige patentene gir amerikanerne hodepine

– Norge ignoreres

I tillegg til solid språkføring i norsk og engelsk, krever oversettelsene personer med forståelse for produktet. 

Selskapet Zacco, som blant annet arbeider med oversettelser, beskyttelse og kommersialisering innen markedet for immaterielle rettigheter (IP), tror vedtaket vil senke terskelen for å søke patent i Norge.

– Selv om Norges grenser ble åpnet for patentsøknader og –beskyttelse på en helt ny måte ved innføring av European Patent Office (EPO) fra 1. januar 2008, ignoreres Norge fortsatt av mange patentsøkere, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Les også: Airbus skal stue sammen flypassasjerer med... sykkelseter?

Trår i kraft neste år

– Årsaken er at søknadene må oversettes til norsk, noe som er kostbart for tungt, teknisk fagspråk som krever oversettere gjerne med master- eller doktorgrad, heter det videre.

Lovendringen vil tre i kraft den 1. januar 2015, ifølge Patentstyret. De har sett lovendringen komme.

– Dette var ingen overraskelse for oss. Vi har sett en harmoniseringstrend blant annet i europeiske land. Harmoniseringen gjelder begge veier, og i en rekke land har det blitt enklere for norske aktører å søke patent, sier avdelingsdirektør i Patentstyret, Otto Scharff, til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Apple og Samsung skrinlegger patentstrider  

Norsk selskap har fått verdenspatent på ny type frostsikring av rør

Norsk-amerikansk teknologi skal gi ultralyd til alle  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.