KARRIERE

Nå blir det lettere for arbeidsgiverne å permittere ansatte

Tallet på permitterte ingeniører er alt femdoblet fra i fjor.

Vard, her ved verftet Vard Søviknes er ett av flere selskaper som har valgt å permittere ansatte det siste året. Nå gjør endringer i regevlverket det billigere for arbeidsgiver å permittere.
Vard, her ved verftet Vard Søviknes er ett av flere selskaper som har valgt å permittere ansatte det siste året. Nå gjør endringer i regevlverket det billigere for arbeidsgiver å permittere. Bilde: Tore Stensvold
Ina AndersenIna AndersenJournalist
1. juli 2015 - 15:01

Onsdag trer endringer i permitteringsreglene i kraft. Disse er en del av forslagene regjeringen kom med i revidert nasjonalbudsjett, for å møte en svakere utvikling i arbeidsmarkedet.

Arbeids- og sosialdepartementet kaller det nødvendige tiltak i den økonomiske situasjonen.

Endringene i regelverket skal gjøre det billigere for arbeidsgiver å permittere ansatte, noe som skal komme både bedriftene og arbeidstakerne til gode.

Får dagpenger i 30 uker

Noe av det som blir endret er at perioden en bedrift må betale lønn til en permittert i starten av en permittering blir redusert fra 20 dager til 10 dager.

Deretter kan den enkelte søke om dagpenger.

Perioden en ansatt kan motta dagpenger under permittering øker dessuten fra 26 uker til 30 uker.

Dermed koster det bedriftene mindre å permittere en ansatt, og den permitterte kan i tillegg motta dagpenger i nærmere syv måneder, mot et halvt år tidligere.

Endringene er en tilbakeføring av reglene til slik de var før januar 2014.

I tillegg til å endre permitteringsreglene, har regjeringen satt av penger til 1000 nye tiltaksplasser for at arbeidsledige skal komme seg fort i arbeid.

Les også: Slik rammer den nye arbeidsmiljøloven ingeniørene

– Kan beholde kompetanse

Trond Markussen, president i ingeniørfagforeningen Nito, forklarer at de gamle reglene i utgangspunktet var gode.

– Da valgte bedrifter å si opp ansatte, når det var bortfall av stillinger. I noen situasjoner er det nok fristende å permittere, når det egentlig burde være en oppsigelse. Da var det godt at det ble innstrammet, sier han til Teknisk Ukeblad. 

Men slik situasjonen i olje- og gassbransjen er nå, tror han likevel at endringene kan være positive.

– For bedrifter som ser at bortfall av arbeidsoppgaver er midlertidige, som ser at aktiviteten vil ta seg opp igjen, og som vil beholde kompetansen, så kan det være til det bedre. Det kan være arbeidsgivere som tidligere har valgt å gå til oppsigelse, fordi det vil være for kostbart å bruke permitteringer, påpeker Markussen.

Nito har vært opptatt av at oljeselskapene nå ikke kutter for mye, fordi verdifull kompetanse da vil forsvinne.

– Det er viktig at selskaper ikke kutter så mye at de blir sårbare, og ikke blir i stand til å levere når markedet tar seg opp igjen, sier Nito-lederen.

Les også: Dette ville den amerikanske investoren kastet penger på i Norge

603 ingeniører

I mai var 2861 personer i Norge hundre prosent permittert, ifølge tall fra Nav. I tillegg er det i underkant av 1700 personer som er registrert som delvis permitterte. 

Hele 603 personer av de helt permitterte er registrert i kategorien for ingeniør- og ikt-fag.

Bare siden januar i år er antallet permittert ingeniører og ikt-ansatte mer enn doblet, med en økning på 229 prosent. Da var 263 personer helt permitterte.

Det siste året er antallet permitterte innen ingeniør- og ikt-fag mer enn femdoblet. I mai for ett år siden var antallet permitterte 118.

Også innen industriarbeid er tallet på permitterte høyt, med 811 personer i mai. Men her har det vært en liten nedgang siden januar i år, da tallet var 858.

– Det er en uvanlig situasjon. Ingeniører er en yrkesgruppe som det har vært, og fortsatt er, stor etterspørsel etter. Dette er en helt ny setting for dem. Og når jeg hører disse tallene så er det klart at for situasjonen i petroleum, nå snakker vi om en krise, sier Markussen.

2015JanuarFebruarMarsAprilMai
I alt2 4222 8712 9822 9452 861
Ingeniør- og ikt-fag263342386473603

Les også: Sparkede ingeniører truer med rettssak. Får to årslønner for å trekke saken

Egne dagpengeregler

En permittering innebærer at du midlertidig fritas for plikten til å komme på jobb og gjøre arbeid, mens arbeidsgiveren tilsvarende fritas for plikten til å betale deg lønn.

Du kan ha rett til dagpenger for hele eller deler av permitteringsperioden.

Som permittert har du samme plikter som alle andre dagpengemottakere, men det finnes noen særregler for permitterte.

Permitteringen må skyldes mangel på arbeid eller andre forhold som arbeidsgiver ikke kan påvirke, og arbeidsgiver må ha gjort det som med rimelighet kan kreves for å unngå permitteringen.

Les også: Utenlandske selskaper i kø for å ansette norske ingeniører

Nye ledighetstall fredag

Antallet helt permitterte er også en del av statistikken over dem som er registrert som arbeidsledige. Nav presenterer nye tall for juni arbeidsledige fredag.

Ved utgangen av mai var 5400 personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag registrert som helt ledige.

Det er en økning på 61 prosent, sammenlignet med mai i fjor. Størsteparten av denne økningen har kommet blant ingeniører og sivilingeniører, hvor ledigheten har økt med 143 prosent det siste året.

Flere endringer

Permitteringsreglene er ikke de eneste som endres onsdag. Også endringene i Arbeidsmiljøloven trer i kraft fra 1. juli.

Her er det blant annet åpnet for mer bruk av midlertidige ansettelser, arbeidstidsreglene er blitt mer fleksible og arbeidsmiljølovens aldersgrense for opphør av oppsigelsesvernet heves fra 70 til 72 år.

Her kan du lese om hva endringene vil si for ingeniører.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.