ARKIVNYHETER

Nå dør kastanjene i Bygdøy allé

-Utviklingen er alarmerende, sier faglig leder for bytrærne i Friluftsetaten i Oslo kommune, Tore Næss, som aldri tidligere har sett så store endringer i negativ retning fra år til år som nå.
-Utviklingen er alarmerende, sier faglig leder for bytrærne i Friluftsetaten i Oslo kommune, Tore Næss, som aldri tidligere har sett så store endringer i negativ retning fra år til år som nå. Bilde: Jarle Skoglund
Jarle Skoglund
11. okt. 2010 - 11:04
Vis mer

Dagene kan dermed være talte for de over 100 år gamle kastanjene som har vært et varemerke for hovedstaden gjennom årtider. Skadene fra vegsaltet er så store at Friluftetaten i Oslo rett og slett vurderer om det er mulig å få trær til å leve under så utsatte forhold som det er blitt i en del av Oslos gater.

Denne sommeren har man kunnet beskue en allè med et sterkt innslag av brune blader. Faglig leder for bytrærne i Friluftsetaten i Oslo kommune, Tore Næss, bekrefter at dette er en alarmerende utvikling, og at man aldri tidligere har sett så store endringer i negativ retning fra år til år som nå.

-Vi følger opp hvert enkelt tre, og aldri har vi sett kastanjene i en så dårlig forfatning som nå. Årets kartlegging har vært en vekker for oss. Vi har visst at vegsaltet er skadelig, men ikke tatt innover oss at det virker så fort, forteller han.



Saltet tas opp med røttene

Næss forteller at skadene på bytrærne ikke er de samme som det Statens vegvesen rapporterer om langs E6 og andre motorveger som i hovedsak skyldes sprut fra trafikken.

-Her er det snakk om salt som går ned i grunnen og som kastanjene tar opp gjennom rotsystemet. Saltet gjør at klorofyllet, som gjør at bladene blir grønne, dør. Derfor har mange av de trærne som klarte å sette blader i vår, fått brune blader i løpet av sommeren. Mange trær er imidlertid så hardt skadet at de ikke klarte å sette blader i det hele tatt, sier Næss som ikke er i tvil om at dette har med saltingen å gjøre.

Rapporten om saltskadene i Bygdøy allè, som i disse dager er oversendt til byrådsavdelingen, beskriver i klare ordelag at trærne gjennom Bygdøy allè er i ferd med å bli drept. Den visuelle kartleggingen som rapporten er basert på beskriver tre forhold ved trærne; vitalitet, strukturelle svakheter, risiko og beregnet restlevetid.



Må hugges ned

Tore Næss forteller at det særlig er trærnes vitalitet som først blir skadelidende av saltpåvirkningen. Det starter med brune blader og dårlig blomstring og ender med at trærne ikke klarer å sette blader i det hele tatt og rett og slett dør. 29 av dem må hugges allerede i løpet av 2011.

-Også trær som ble plantet på 70- og 80-tallet er i ferd med å dø. Disse var friske for inntil et par år siden, så her er det ikke snakk om at det bare er gamle kastanjer som bukker under, sier han.



Må finne løsninger

Hva kommunen må gjøre for å redde bytrærne i årene framover, har Tore Næss ikke noen enkel løsning på.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

-Her er det flere etater som må avveie sine oppgaver mot hverandre. Vi i Friluftsetaten tar vare på trær og grøntområder, mens Samferdsesletaten skal sikre framkommelighet og trafikksikkerhet. Men utviklingen de siste årene gjør at jeg er skeptisk til om det er mulig å holde trær i Oslo gater i live, om saltingen fortsetter på samme nivå som i dag, sier faglig leder Tore Næss.





Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.