KARRIERE

Nå er arbeidsledigheten for ingeniører på bare 0,8 prosent

Ledigheten fortsetter å synke.

Etter at pandemien fikk ledigheten til å skyte i været, har antallet uten jobb innen ingeniør- og ikt-fag sunket jevnt og trutt. I mai i år var ledigheten på bare 0,8 prosent av arbeidsstyrken.
Etter at pandemien fikk ledigheten til å skyte i været, har antallet uten jobb innen ingeniør- og ikt-fag sunket jevnt og trutt. I mai i år var ledigheten på bare 0,8 prosent av arbeidsstyrken. Illustrasjon: Ina Steen Andersen
Ina AndersenIna AndersenJournalist
3. juni 2022 - 10:37

– I mai var ledigheten på 1,6 prosent og på laveste nivå siden 2008, samtidig som etterspørselen holder seg svært høy. Nå er det svært gode muligheter for å inkludere flere i arbeidslivet, og det er viktig at vi griper den muligheten, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en melding.

For ingeniør- og ikt-fag er ledigheten enda lavere, bare 0,8 prosent av arbeidsstyrken står registrert som uten jobb.

I alt er 2121 innen yrkesgruppen arbeidsledige ved utgangen av mai, en nedgang på 253 fra forrige måned. 

Konkurranse om ingeniørene

Med en ledighet på 0,8 prosent er ingeniør- og ikt-fag blant yrkesgruppene med lavest ledighet. Kun akademiske yrker, utdanning og helse, pleie og omsorg har lavere andel helt ledige. 

I mai i fjor lå ingeniørledigheten på 1,5 prosent, og det siste året har ledigheten blitt nesten halvert, med en nedgang på 1826 ledige innen yrkesgruppen. 

Det er et brennhett arbeidsmarked om dagen, hvor en oljebransje på opptur og en fornybarbransje i vekst konkurrerer om mye av den samme kompetansen. Dette fører til knapphet på ingeniører.

Behovet for folk med kompetanse innenfor håndverksfag, tekniske fag og ingeniørfag er rekordhøyt, ifølge NHOs store kartlegging blant norske arbeidsgivere, det årlige kompetansebarometeret, for 2021.

Høye olje- og gasspriser, kombinert med mange nye utbyggingsprosjekter som følge av skattepakken, gjør at det er stort behov i oljebransjen. Equinor meldte tidligere i år at de skulle ansette 150 nye ingeniører innen olje og gass.

Samtidig er det en rekke nye næringer som nå vokser frem og trenger ingeniører, som batteriindustrien, hydrogen, vind og karbonfangst og -lagring.

Pandemi-hopp i ledigheten

I mars 2020 ble det innført sterke smittevernrestriksjoner, noe som fikk ledigheten til å eksplodere. Vi fikk den høyeste ledigheten i Norge siden 2. verdenskrig.

På det meste var 13.149 ingeniører uten jobb. I oktober i år var ledigheten for første gang sunket så mye at den var lavere enn før koronapandemien, med 3072 arbeidssøkende ingeniører registrert hos Nav.

Siden har ledigheten fortsatt å synke.

Ved utgangen av februar i år meldte Nav om den laveste arbeidsledigheten i Norge siden 2008. Og ledigheten har fortsatt nedover både i mars, april og mai.  

Fungerende konsernsjef i Statnett, Elisabeth Vike Vardheim
Les også

Disse vil bli ny Statnett-sjef

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.