BYGG

Nå er den første 3D-printede boligen tatt i bruk

Et nederlandsk par har flyttet inn i et 3D-printet hus og dermed blitt de første europeere som bor i et hus som er produsert med hjelp av 3D-printing.

4. mai 2021 - 17:00

Huset, som er formet som en stor steinblokk, vil åpne en helt ny verden av muligheter, melder The Guardian.

Ifølge den britiske avisen flyttet paret, Elize Lutz og Harrie Dekkers, inn torsdag 29. april. Prosjektet er ledet av Sant-Gobain Weber Beamix og startet i 2018, med blant annet det tekniske universitetet i Eindhoven som en av til sammen seks partnere. Project Milestone har som mål å bygge fem hus i første omgang, i bydelen Bosrijk i Eindhoven.

Dobbelkrumme flater

Det første huset er på 95 kvadratmeter, det har to soverom, stue og kjøkken. Mens det for veggene er brukt lagvis produksjon, eller 3D-printing, er taket en mer ordinær trekonstruksjon.

Den vil glede betongentusiastene at Bosrijk er en bydel som skal være grønn, klimavennlig og bærekraftig. Det er også det første boligområdet i Eindhoven som ikke er knyttet til byens gass-nett.

På prosjektets nettsider går det frem at målet er å gjøre 3D-printing med betong til en ordinær og vanlig byggemetode. De første forsøkene ble gjort i laboratoriene til universitetet, mens huset som Lutz og Dekkers nå har flyttet inn i, er plassbygget.

En av fordelene med lagvis produksjon er at det blir behov for betydelig mindre betong og dermed også mindre utslipp. Etter hvert som produksjonsmetodene blir finslipt, gir det også helt andre muligheter til å forme byggene enn med tradisjonelle støpemetoder. Bildene fra huset i Bosrijk viser tydelig at arkitekten har kunnet bruke dobbelkrumme flater. Snart skal det være mulig å lage detaljer i betong som ikke er større enn en ert, heter det på nettsidene til prosjektet.

Asia har flest

De senere årene har det vært lagt mye ressurser i hvordan lagvis produksjon kan brukes i byggenæringen. I Norge forbereder Sintef 3D-printing av et betongbygg i samarbeid med Construction City. Før denne fullverdige boligen i Nederland ble oppført, har det vært lite i Europa, kun ett bygg i Nantes i Frankrike og ett i Nordhavn i Danmark. Russland har to 3D-printede betongbygg. Men det er Asia som til nå har ledet utviklingen, i hvert fall når det gjelder hvor mye som er printet. Seks bygg er printet i Kina, der man også har printet offentlige toaletter. I Manila på Filippinene har man gått lenger - og printet en hotellsuite med navnet Total Kustom.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.