Fra 1. januar er det forbudt å fyre med vanlig fyringsolje i Norge. Likevel anslår Enova at 20.000 oljefyrkjeler fortsatt kan være i drift.
– Det kan være så mange som 20.000 oljefyringsanlegg i drift fortsatt, men vi håper og tror det er færre, sier markedssjef Gunnel Fottland i Enova til NRK.
Forbudet mot bruk av fyringsolje og parafin til oppvarming har vært varslet i flere år, og hensikten er å redusere klimagassutslippene.
Ifølge regjeringen er forbudet beregnet å redusere utslippene med minst 340.000 tonn CO2 årlig i gjennomsnitt over perioden 2016–2035. Det tilsvarer omtrent utslippene fra alle personbiler og lettere kjøretøy i Oslo.
I norske hager ligger det fortsatt mange nedgravde oljetanker som utgjør en forurensingsfare, og kommunene forsøker nå å få en oversikt. Lekkasje fra tankene kan medføre store kostnader for eieren.
En oppgraving eller igjenfylling er beregnet til å koste mellom 10.000 og 30.000 kroner. Til sammenligning vil en lekkasje koste alt fra 40.000 til flere millioner kroner, har Miljødirektoratet tidligere opplyst.
Sykehus med døgnkontinuerlig pasientbehandling og driftsbygninger i landbruket har fått utsatt frist til 1. januar 2025 for å innføre fornybare oppvarmingsløsninger.
Fritidsboliger som ikke er koblet til strømnettet er unntatt fra forbudet.
(©NTB)
Mer enn 20.000 conteinere er gått på havet de siste 15 årene