ENERGI

Nå er norske Noreco den nest største olje- og gassprodusenten i Danmark

Har kjøpt alle aksjene i Shells danske virksomhet.

En ubemannet brønnhodeplattform på Tyra Sydøst-feltet, som er knyttet til Tyra-feltet i Danmark - et av feltene Noreco nå blir deleier i.
En ubemannet brønnhodeplattform på Tyra Sydøst-feltet, som er knyttet til Tyra-feltet i Danmark - et av feltene Noreco nå blir deleier i. Foto: Maersk Oil
Ina AndersenIna AndersenJournalist
1. aug. 2019 - 10:48

Onsdag fullførte det norske oljeselskapet Noreco kjøpet av 100 prosent av aksjene i Shell Olie- og Gasudvinding Danmark, opplyser selskapet i en melding

Det inkluderer en eierandel i fellesforetaket som styrer nesten 90 prosent av den danske olje- og gassproduksjonen. 

Dermed er Noreco nå den nest største olje- og gassprodusenten i Danmark. 

36,8 prosent i DUC

Handelen ble først kjent 17. oktober i fjor, og er nå fullført. Dermed er selskapet blitt en betydelig aktør i den danske delen av Nordsjøen. 

Noreco eier nå en andel på 36,8 prosent i et fellesforetak kalt Danish Underground Consortium (DUC), med 15 produserende felt og tilhørende infrastruktur, og dekker nesten 90 prosent av den danske olje- og gassproduksjonen. Blant feltene er Tyra-feltet, som Teknisk Ukeblad har skrevet om tidligere. 

De andre eierne i DUC er Total Danmark (43,2 prosent) og Nordsøfonden (20 prosent). 

Noreco øker også andelen i Lulita-feltet fra 10 prosent til 28,4 prosent. 

– Vi skal nå jobbe tett sammen med de andre operatørene for å maksimere den utvinnbare andelen av reserver og ressurser. Vi skal fortsette å jobbe for verdiskaping ved å lete etter flere muligheter, både i DUC's konsesjoner og andre steder, sier styreleder i Noreco, Riulf Rustad, i meldingen. 

Inkludert i handelen er bekreftede og sannsynlige reserver på 195 millioner fat oljeekvivalenter i året, hvorav omkring 66 prosent er olje. Shells andel i produksjonen fra fellesforetaket DUC var på 57.000 fat olje og gass dagen i 2018. 

Satser på Danmark og Storbritannia

Da Noreco ble etablert i 2005 var tanken å lete og produsere olje og gass på norsk sokkel. Selskapet støtte på en rekke problemer og solgte sine norske eiendeler i 2016.

I stedet for valgte selskapet å konsentrere seg om dansk og britisk sokkel, og har de siste årene jobbet for å øke andelene her.

En ukrainsk soldat forbereder en drone til bruk ved fronten. Ukrainas egen våpenindustri har stor  overkapasitet fordi landets regjering ikke har egne penger den fritt kan bruke til å bestille våpen.
Les også

Norge kan tjene på Ukrainas krig mot Russland, mener tech-eksperter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.