Støtten til havvind i Nordsjøen er redusert med godt og vel 50 prosent på bare to år.
To bedrifter – blant dem Dong Energy – vant nemlig i forrige uke britiske kontrakter på støtte til store havmølleparker i Nordsjøen på det laveste nivået hittil: Drøyt 60 øre per kilowattime for Horn Seas 2-parken på 1386 megawatt og Moray-parken på 950 megawatt.
I 2014-2015 gjennomførte Storbritannia sitt første anbud av støtte til permanente energiprosjekter – blant annet offshore vindkraft. Her endte prisen på mellom 119 og 126 øre per kilowattime.
Billigere enn omstridt kjernekraftverk
Samtidig viser det nye anbudet at offshore vindkraft – som settes i drift i 2022 – nå er mer enn konkurransedyktig med kjernekraft i form av det store, omdiskuterte, britiske kjernekraftprosjektet Hinkley Point, som forventes å komme i drift i 2025.
Her ligger støttenivået på 97 øre per kilowattime i 35 år – og man forventer at verket kan være i drift i 60 år, mens havvindmøllene støttes med 48 øre per kilowattime i 15 år, og har en levetid på 25 år.
Det viser en oversikt – se grafikken – som sjefkonsulent Karsten Capion ved bransjeforeningen Dansk Energi har laget på grunnlag av de nye prisene fra det britiske anbudet.
– Vi kan se at havvind virkelig faller i pris for tiden. Det innebærer at den grønne omstillingen kan komme til å skje til en fornuftig pris, sier han.
- Sunniva Roses doktorgrad: Gir viktig informasjon om thorium som kjernebrensel
Dansk havvind enda billigere
Capion legger til at prisutviklingen ikke stopper her, og at politikerne derfor bør kunne følge en elektrifiseringslinje i den grønne omstillingen med god samvittighet.
Karsten Capion har også lagt danske havmølleparker inn i skjemaet. Og selv om de er langt mindre enn de britiske, mottar de likevel mindre i støtte.
Men sammenligningen bør likevel tas med en klype salt, siden prosjekteierne pålegges forskjellige omkostninger til nettet i England og Danmark. I tillegg betales det leie av havbunnen i Storbritannia.
Det hører også med i sammenhengen at støtteperiodene er forskjellige: Britisk havvind får støtte i 15 år, dansk havvind i 12 år, og kjernekraftverket Hinkley Point i 35 år.
- På få måneder: Slik steg regningen for britisk atomkraft med ytterligere 19 milliarder (Ing.dk)
Står snart på egne ben
Ifølge det britiske nettstedet Carbon Brief plasserer de to nye cfd-kontraktene nå offshore vindkraft blant de billigste, grønne strømproduksjonsteknologiene i Storbritannia. De andre er landvind og solceller, som alle tre er billigere enn nye, gassdrevne kraftverk.
Carbon Brief påpeker også at offshore vindkraft er veldig nær å kunne klare seg helt uten støtte, siden det britiske Department for Business, Energy and Industrial Strategy forventer strømmarkedspriser på i gjennomsnitt 55 øre per kilowattime fra 2023 til 2035, noe som dekker mesteparten av parkenes 15-årige kontrakt på støtte.
Se støttesatsene fra 2015 her.
Artikkelen ble først publisert på danske Ing.dk
- Her plukker de ned nesten nye vindmøller: Sender dem til land med høyere strømpriser