14. desember ble verdens første fullskala 3D-printede bru tatt i bruk.
Brua, som går over en liten elv i Castilla La Mancha Park i Madrid, Spania, er en 12 meter lang og 1,75 meter bred gangbru i betong.
En milæpel for ingeniører
Brua er, ifølge nettstedet 3ders.org en milepæl for sivilingeniører verden over.
Den er designet av arkitekter ved Institute for advanced arcitecture of Catalonia (Iaac) i Barcelona og prosjektert av det spanske ingeniørselskapet Acciona.
Ifølge arkitektselskapet er brua en sammensetning av de siste 15 år med arbeid knyttet til bruken av 3D-print i arkitektur.
Slipper støpeform
Brua består av åtte ferdigprintede deler som alle er laget med en konstruksjon som skal minne om naturen i parkområdet rundt brua.
3D-brua skal, ifølge nettstedet, være svært miljøvennlig sammenliknet med konvensjonelle betongbruer, siden det ikke er behov for noen støpeformer i byggeprosessen.
På denne måten er mengden betong brukt til produksjonen mindre enn ved konvensjonelle betongbruer.
- Hvordan virker 3D-printing: Den industrielle revolusjon 2.0
Til alle formål
Det er ikke bare i samferdselssektoren bruken av 3D stadig utvikles.
I løpet av de siste årene er både biler, flydeler, turbinblader og hele bygg printet ut.
I Amsterdam jobber blant annet et arkitektteam med å bygge en hel rekke med kanalhus ved hjelp av 3D-print, og i Dubai jobbes det med printingen av verdens første 3D-printede kontorbygg.
Målet er at produksjonsmetoden skal føre til en industrialisering av flere sektorer, og spare både tid og penger på sikt.