SOLENERGI

Stor ferdighusprodusent leverer ferdighus med solcelletak

Nytt samarbeid - i Danmark.

Taket kan dekke inntil 70-80 prosent av strømforbruket til huset - med en batteriløsning, ifølge leverandøren. Administrerende direktør i Ennogie Michael Ariel Nielsen forklarer solcelletakets elproduksjon til fremmøtte journalister i Haderslev. Foto: Kristoffer Jørgensen
Taket kan dekke inntil 70-80 prosent av strømforbruket til huset - med en batteriløsning, ifølge leverandøren. Administrerende direktør i Ennogie Michael Ariel Nielsen forklarer solcelletakets elproduksjon til fremmøtte journalister i Haderslev. Foto: Kristoffer Jørgensen Foto: Eurodan-huse
Av Kristoffer Lassen Jørgensen, Ing.dk
19. mars 2018 - 11:26

En av Danmarks største ferdighusprodusenter tilbyr nå solcelletak etter å ha inngått et samarbeid med den danske bedriften Ennogie.

Taket var mye av poenget da den danske ferdighus-produsenten Eurodan-huse i begynnelsen av denne uken kunne presentere et av sine nyeste ferdighus i Haderslev. Taket på dette består nemlig av solcellepaneler, og er et av de tre første husene i bedriftens nye samarbeid med den danske produsenten av solcelletak; Ennogie.

Samarbeidet er ifølge Ennogies administrerende direktør Michael Ariel Nielsen, et viktig skritt for bedriften, som allerede har satt opp 6000 kvadratmeter med lignende tak i Danmark.

Solcellepaneler erstatter takstein

Solcelletaket består av tyskproduserte paneler, som overlapper hverandre over et helt vanlig undertak. Det er større deler av takoverflaten som produserer strøm i forhold til de fleste konvensjonelle løsningene, hvor et 6 kWp anlegg ligger oppå taket.

Huset i Haderslev har over det dobbelte av denne kapasiteten, og ifølge Ennogie kan taket dekke 70-80 prosent av strømforbruket til huset, hvis man vel å merke lagrer overskuddsstrømmen med en batteriløsning.

Men det viktigste er at solcellepanelene erstatter takstein eller lignende, og de utgjør dermed et tak som kan betale seg selv. Den opprinnelige investeringen er likevel også vesentlig høyere. Nøyaktig hvor mye avhenger av hvilket tak som velges bort, men med en kvadratmeterpris på omkring 1500 kroner, ligger den ekstra investeringen vanligvis på omkring 150.000 kroner.

– Det er jo klart at det har en tilleggspris. Det appellerer selvfølgelig til noen som enten kan låne eller har de ekstra pengene til dette, men det er samtidig en god investering, sier Michael Ariel Nielsen

Ifølge Ennogies beregninger må taket produsere strøm i 10 til 12 år før regnskapet går i null (anslaget gjelder for danske strømkunder, red. anm).

Solceller er etterspurt

Den sørjyske bedriften Eurodan-huse bygger årlig omkring 500 hus, og omkring halvparten blir i dag levert med solcelleanlegg. Den viktigste salgsfaktoren for den nye bygningsintegrerte varianten deres er estetikken, mener administrerende direktør Thomas Dahl.

– Vi startet samarbeidet fordi det er etterspørsel på solceller. Dette er samtidig en svært god løsning til nybygg, og i tillegg er det pent, sier han.

Inntil videre har samarbeidsavtalen ført til solcelletak på tre hus i henholdsvis Haderslev, Ballerup og Skanderborg. Nå får framtiden vise hvordan kundene tar imot de strømproduserende takene, og om det danske markedet er villig til å erstatte taksteinene.

– Det finnes ingen grenser for avtalen vår, så vi må bare dra ut å selge noen hus med solcelletak, og så leverer Ennogie dem til oss, sier Thomas Dahl.

Artikkelen ble først publisert på Ing.dk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.