ENERGI

Nå får norsk gass kortere vei til Østersjølandene. Baltic Pipe godkjent av EU-parlamentet 

De 151 prosjektene omfatter veldig mange naturgass-prosjekter, derfor stemte den grønne gruppen i EU-parlamentet imot å godkjenne listen. Men et stort flertall sa ja.

Baltic Pipe er ett skritt nærmere å bli realisert etter vedtaket i EU-parlamentet.
Baltic Pipe er ett skritt nærmere å bli realisert etter vedtaket i EU-parlamentet. Foto: MI Grafik
Av Sanne Wittrup, Ingeniøren.dk
14. feb. 2020 - 12:30

EU-parlamentet godkjente onsdag en liste over 151 grensekryssende energi-infrastrukturprosjekter som EU-kommisjonen har valgt ut som verdige til å søke EU-støtte.

Blant prosjektene på den såkalte PCI-listen er Energiøya i Nordsjøen, Baltic Pipe- gassrørledningen mellom Danmark og Polen, samt i alt 55 infrastrukturprosjekter for naturgass.

Nettopp de mange prosjektene med naturgass har fått den grønne gruppen i EU-parlamentet til å stemme nei til listen, og oppfordre andre parlamentsmedlemmer til å gjøre det samme.

EU vil dekarbonisere hele økonomien, og kan takke nei til norsk gass før 2050. Her fra Osebergfeltet i Nordsjøen
Les også

EU vil kvitte seg med fossil gass allerede i 2050. Vil også ramme norsk gass, bekrefter EU-sjef

Foreldet infrastruktur

Danske Margrethe Auken (Socialistisk Folkeparti) skrev for eksempel i Altinget at gassrør som disse vil fryse Europa fast i den fossile tidsalderen og sløse bort milliarder av euro på en infrastruktur som snart vil være foreldet:

«Glem ikke at hver eneste euro som vi kaster bort her i stedet burde være brukt til forskning, fornybar energi eller grønn omstilling av landbruket», skrev hun i oppfordringen sin.

Det var få som lyttet til oppfordringen: Bare 169 stemte imot listen, mens 443 stemte for, skriver den polske delegasjonen i en pressemelding.

Mange nye kabelforbindelser

I tillegg til energi-øya i Nordsjøen – som danske Energinet og et par andre strømnett-ansvarlige selskaper sysler med planer om å bygge, og som spesifikt er nevnt i regjeringens avtale med støttepartiene – inneholder listen også de store infrastrukturprosjektene for strøm som forbinder Norge og Storbritannia (North Sea Link og North Connect), kabelen mellom Danmark og Storbritannia (Viking Link) samt forbindelser mellom henholdsvis Nederland og Tyskland og Storbritannia.

PCI-prosjekter er grensekryssende energi-infrastrukturprosjekter av strategisk betydning for Unionen.

Prosjekter på PCI-listen, som oppdateres annethvert år, nyter godt av en mindre striks administrativ behandling, og kan altså også motta finansiering fra Connecting Europe-midlene.

Denne artikkelen ble først publisert på Ingeniøren.

Polen vil bruke Baltic Pipe til langsomt å fase ut kull fra energimiksen sin, men vil samtidig investere i vindmøller og solenergi.
Les også

Polen vil bort fra kull – men det krever en omvei via gass

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.