Operatøren ved atomkraftverket Fukushima Daiichi har begynt å fjerne brenselstaver fra et kjølebasseng ved en av tre reaktorer som smeltet i katastrofen i 2011.
Det er over åtte år siden kysten nordøst i Japan 11. mars 2011 ble rammet av en voldsom tsunami etter et kraftig jordskjelv.
Kjølesystemet slått ut
En av følgene var at kjempebølgen slo ut kjølesystemene til tre av de seks reaktorene ved atomkraftverket Fukushima Daiichi, 240 kilometer nord for Tokyo. Alle de tre reaktorkjernene smeltet ned, noe som medførte utslipp av radioaktive stoffer.
Da operatøren mandag begynte prosessen med å fjerne kjernebrenselet fra den første av de tre reaktorene, ble det sett på som en milepæl i oppryddingsarbeidet.
Tokyo Electric Power Co. (Tepco) opplyser at arbeiderne har begynt å flytte den første av i alt 566 uraninneholdige brenselstaver som er lagret i kjølebasseng i den tredje reaktoren. Det er svært viktig å få flyttet kjernebrenselet til sikrere lagringsplasser for å unngå ny katastrofe, skulle et nytt massivt jordskjelv inntreff og forårsake nye følgeskader.
BBC meldte sist uke også at innbyggerne i deler av byen Okuma, som ligger like ved kraftverket, nå får lov til å flytte hjem igjen. Ifølge BBC flyktet til sammen 500.000 mennesker etter ulykken, hvorav 10.000 i Okuma.
Arbeidet vil ta mange år
Oppryddingen på og rundt det ødelagte kraftverket er tidligere estimert å ta opptil 40 år.
TEPCO opplyser at det kan ta opptil to år bare å tømme én reaktor, før arbeidet med de to andre reaktorene kan starte. Den virkelig store utfordringen blir å fjerne smeltet, kjernefysisk brensel fra innsiden av reaktorene, men her er få detaljer gjort kjent.
Over 18.000 mennesker mistet livet som følge av tsunamien og jordskjelvet. Ifølge Reuters erkjente japanske myndigheter i september i fjor for første gang at lekkasjene fra atomkraftverket også krevde menneskeliv. Da ble det besluttet å utbetale kompensasjon til familien til en ansatt ved kraftverket, som fikk påvist kreft i 2016.