OLJE OG GASS

Nå har Evrys nye oljeseksjon lansert sitt første produkt

Løfter seismikken opp i skyen.

Evry har lansert en nettbasert plattform for oljebransjen. Den er rettet mot programvare for geologi, geofysikk og reservoarteknologi, og brukere skal kunne søke, organisere, lagre, dele og analysere seismisk informasjon.
Evry har lansert en nettbasert plattform for oljebransjen. Den er rettet mot programvare for geologi, geofysikk og reservoarteknologi, og brukere skal kunne søke, organisere, lagre, dele og analysere seismisk informasjon. Bilde: Oljedirektoratet
Ina AndersenIna AndersenJournalist
20. okt. 2014 - 12:50

Evry har lansert sin nye plattform for petrotekniske data og applikasjoner, kalt Petroportal.

Plattformen er nettbasert, og utviklet spesielt for olje- og gassbranjen. Det skal være et verktøy for enkel, sikker og kostnadseffektiv tilgang til ledende og standardiserte applikasjoner og tjenesteprogram for oljeindustrien.

Seismikk på nettbrettet

Dette er den første produktlanseringen til olje- og gasseksjonen til Evry, etter at den ble startet opp i januar i år.

I første omgang har IT-selskapet rettet seg mot programvare for geologi, geofysikk og reservoarteknologi, og brukere skal kunne søke, organisere, lagre, dele og analysere seismisk informasjon.

Plattformen er basert på skyteknologi, slik at virksomheter kan ta den i bruk uten store investeringer i maskinvare og infrastruktur.

I tillegg gir det fordeler ved at brukere ikke er låst til arbeidsstasjonen på kontorpulten, men kan koble seg på der de befinner seg, fra hvilken som helst enhet.

– Du kan logge på via nettbrettet, mens du er på hytta eller hvor som helst, og få tilgang til programvaren, forklarer Nina Amdal Fiskaaen, leder for for olje- og gasseksjonen til Evry, til Teknisk Ukeblad.

Les også: Derfor treffer Lundin dobbelt så ofte som de andre leteselskapene

Nina Amdal Fiskaaen, leder for olje- og gasseksjonen til Evry, lanserte skytjenesten Petroportal, en nettbasert plattform for oljebransjen, i Evry sine lokaler på Forus i Stavanger.
Nina Amdal Fiskaaen, leder for olje- og gasseksjonen til Evry, lanserte skytjenesten Petroportal, en nettbasert plattform for oljebransjen, i Evry sine lokaler på Forus i Stavanger.

– Kostnadsbesparende

Fiskaaen håper også at plattformen skal kunne adressere noen av utfordringene i oljebransjen.

– Vi leser i media om utfordringene i bransjen, om høye kostnader og kuttrunder. Vi ønsker å møte industriens behov for standardiserte løsninger og operasjonell effektivitet. Innovasjon, teknologi, standardisering og industrisamarbeid kan være løsninger på disse utfordringene, understreker hun.

Fiskaaen trekker blant annet fram at Evry leverer portalen med et tjenestetilbud fra utvikling til drift og forvaltning av de ulike applikasjonene.

– Det er mye arbeid, og en service vi bidrar med.

Og bedriftene betaler kun for den tilgangen de faktisk bruker. Trenger de mer plass, kan de enkelt bestille.

– Og grensesnittet gir deg tilgang til de verktøyene du trenger, men også sammen med den informasjonen du trenger. I tillegg har du det tilgjengelig når du trenger det. Det effektiviserer arbeidsdagen, påpeker hun.

Les også: Herfra overvåker Karsten Moholt 11.000 maskiner verden over

– Sikret mot dataangrep

Fiskaaen påpeker at en av fordelene ved portalen er sikkerheten.

Evrys servere er plassert på ett sentralt sted, datasenteret Green Mountain på Rennesøy, et tidligere ammunisjonslager for Nato.

Her skal det kunne stå imot dataangrep rettet mot oljeindustrien, som vi blant annet så et eksempel på i august i år.

– Det er verdifulle data i disse programmene og det er også mye lovgivning rundt dem, derfor er det viktig å ha god sikring, påpeker Fiskaaen. 

Les også: Disse selskapene benytter nedgangstider i oljebransjen til å ansette

Evrys servere er plassert på ett sentralt sted, datasenteret Green Mountain på Rennesøy, et tidligere ammunisjonslager for Nato. Slik skal de sikre seg mot dataangrep mot oljebransjen, som vi så et eksempel på i august i år.
Evrys servere er plassert på ett sentralt sted, datasenteret Green Mountain på Rennesøy, et tidligere ammunisjonslager for Nato. Slik skal de sikre seg mot dataangrep mot oljebransjen, som vi så et eksempel på i august i år.

OD tester piloten

Oljedirektoratet (OD) har etterspurt en slik løsning, og vil nå være med og teste ut plattformen.

IKT-ansvarlig Roald Ommundsen og sjefsingeniør Helge Nilsen er spente på det nye produktet.

– Vi har utfordret bransjen på å utvikle en løsning som dette. Bakgrunnen for det er at Oljedirektoratets oppgave er se til at olje- og gassressursene blir best mulig ivaretatt av oljeselskapene, og derfor jobber vi med å benytte de mest kostnadseffektive verktøyene, sier Ommundsen til Teknisk Ukeblad.

OD har dermed også sagt seg villige til å teste piloten til portalen.

– Vi skal være med og teste ut programmet Eclipse, først og fremst. Det er et av de mer komplekse petrotekniske programmene. Så hvis det går i orden, skal det klare det meste, forklarer Ommundsen.

– Kan spare tid og penger

De er klare på hva de ser som de største fordelene ved plattformen, muligheten for å spare tid og penger.

– Vi slipper for eksempel å sitte med spisskompetanse på driften av alle applikasjonene selv, noe som er dyrt, sier Nilsen.

– I tillegg er rådataene i Diskos lagret på samme sted noe som vil gi en synergieffekt på sikt. Å hente inn store mengder data over nettet tar tid, så dette vil gi høyere oppetid og gi raskere tilgang til store datamengder på applikasjonene, legger Ommundsen til.

Diskos er en nasjonal lagringsbase for lete- og utvinningsrelatert informasjon, som seismikk- og navigasjonsdata, brønndata og produksjonsdata.

Les også:

På 80 dollar fatet er faren stor for at det kun er Sverdrup som blir bygget ut

Så lang tid bruker oljeingeniørene på å nå millionlønn

Nå skal oljeselskapene lettere kunne finne fram i regelverket  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.