I dag mister Kystvakten stabil sambandsdekning når de passerer 80 grader nord.
Snart kan Forsvaret få bredbåndsdekning også nord for Svalbard.
Tidligere i mai gjennomførte Forsvarsmateriell, Kystvakten og Cyberforsvaret testing der de lyktes med å oppnå stabil bredbåndsdekning halve døgnet på 82 grader nord.
Inklinert satellitt
Den geostasjonære satellitten som ble benyttet, er den snart 30 år gamle Skynet 4B.
Overingeniør Vidar Madsen i Forsvarsmateriell forklarer til Teknisk Ukeblad at satellitter mot slutten av sin levetid ikke vedlikeholdes så ofte som de første ti årene. De skingler i alle retninger og inklinerer mer og mer.
Denne har en inklinasjon (banehelling) på 13,5 grader.
– På 82 grader nord oppnådde vi stabil og god dekning cirka fra klokka 11 til klokka 23. På 85 grader nord vil den kunne gi dekning i cirka ti timer i døgnet, mens på Nordpolen kan satellitten lyse opp cirka to timer i døgnet, forklarer Madsen.
Ved å ta i bruk ytterligere én eller to satellitter i motfase, kan man teoretisk sikre bredbåndsdekning 24 timer i døgnet.
– Foreløpig er dette et eksperiment, men det er veldig lovende. Vi fikk kjempefine målinger, så dette kan absolutt være en verdifull ressurs, sier Madsen.
Ifølge ham er det noe som gjenstår før man har en løsning på plass, blant annet frekvenskoordinering.
Beredskap og tilstedeværelse
Sambandet i dag går altså bortimot i svart på cirka 80 grader nord. Etter dette er det smalbåndet kommunikasjon via HF-radio og Iridium-satellitter som gjelder.
– Dette gjennombruddet kan resultere i en stor forbedring for Kystvakten og først og fremst KV Svalbard som løser oppdrag i Arktis. Dette kan komme meget godt til nytte i søk- og redningsoppdrag, og når vi skal overføre av data til Haukeland sykehus ved telemedisin og til norske myndigheter i forbindelse med oljeutslipp, sier skipssjef på kystvaktskipet KV Svalbard Endre Barane i en melding fra Forsvarsmateriell.
De påpeker at Kystvakten er Norges viktigste myndighet på havet.
Isbryteren KV Svalbard skal kunne løse oppdrag helt opp til Nordpolen. I tillegg til sar- og oljevernberedskap, handler det om tilstedeværelse og suverenitetshevdelse i Norges nordligste områder.
I dette bildet hører det med at issmeltingen gir økt skipstrafikk i disse områdene.
Mobil satellitt-terminal
Forsvaret inngikk i fjor flere avtaler for å forbedre sin kommunikasjonsinfrastruktur. En av dem var en X-bånd-kontrakt med Airbus Defence & Space.
Denne gir Forsvaret en robust og fleksibel satellittdekning globalt og gjør det for eksempel mulig å sende levende bilder i sann tid, som igjen vil være med på å øke styrkenes situasjonsforståelse.
Forsvaret har også anskaffet mobile satellitt-terminaler som blant annet er beregnet på spesialstyrkene.
Antennen kan monteres på under ti minutter av én soldat og er enkel å bruke. Den kan drives av mange forskjellige strømkilder, og muligheten for å veksle mellom forskjellige frekvensområder gir fleksibel dekning.