IT

Nå har Kickstarter åpnet i Norge

Kan bety mye for finansiering av norsk innovasjon.

Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleDigitalredaktør i TU Media
16. sep. 2014 - 16:44

Nordmenn har lenge hatt anledning til å støtte prosjekter på Kickstarter, men de har ikke før nå hatt muligheten til å lage sine egne prosjekter.

– Ja, var svaret Teknisk Ukeblad fikk fra Kickstarters talsperson Justin Kazmark da vi i juni spurte dem om de har planer om å etablere seg i Skandinavia.

Nå har folkefinansieringsnettstedet holdt ord. Nå kan norske innovatører og oppfinnere samle inn penger fra hele verden og sette finansieringsmål i norske kroner.

Les også: Selskapet ba om 3 millioner - fikk 295 millioner kroner fra mannen i gata

Går internasjonalt

I disse dager ruller Kickstarter ut i flere land. I går åpnet de offisielt for norske prosjekter.

Dette kan tenkes å gjøre det enklere for norske oppstarter å finansiere teknologi med internasjonalt potensial og med pengesummer som gjør det mulig å sette produksjonen ut i internasjonal skala.

– I begynnelsen var Kickstarter helamerikansk, og bare gründere med amerikansk bankkonto og amerikanske identifikasjonspapirer kunne søke finansiering til sine prosjekter. Ved å åpne kontorer i flere land utvider vi vårt marked, sier Kazmark.

Kan ta litt tid

Talsmannen sier at mange norske personer har donert penger til Kickstarter-prosjekter og de har fått inntrykk av at Kickstarter er godt kjent i Norge. Nå håper han at norske innovatører vil laste opp sine egne prosjekter hos dem nå når de har muligheten til det. Men Kazmark forventer ikke at prosjektene skal hagle inn over kvelden.

– Vanligvis tar det litt tid å få fart når man starter i et nytt land. Det er ikke sånn at prosjekter renner inn. Det tar gjerne litt tid å etablere seg, sier Kazmark i dag til Teknisk Ukeblad.

Kickstarter-prosjekt: Denne gjør alle lyspærer smarte

Oppfinnere håver inn

Kickstarter og Indiegogo er store aktører i folkefinansieringsmarkedet. Men på listen over de mest vellykkede folkefinansierings-prosjektene i verden, har Kickstarter desidert flest representert ifølge Wikipedias samleoversikt, som oppdateres jevnlig.

Av prosjekter som har vært særdeles vellykkede fra Kickstarter er Star Citizen, det overlegent mest folkefinansierte prosjektet noen sinne. De har, inkludert en størstepart av uavhengig innsamling, håvet inn 53.356.772 dollar i utviklingsmidler.

Det mest vellykkede rendyrkede Kickstarter-prosjektet har tidligere vært smartklokken Pebble, men ganske nylig har kjøleboksen Coolest Cooler gjort stor suksess med over 13 millioner dollar og overtatt tronen som Kickstarters høyest finansierte.

Kickstarter-prosjekt: Denne lille kofferten gjør sykkelen din elektrisk

Smartklokken Pebble, et bevis på Kickstarters potensiale hvis en treffer noe folk vil ha.
Smartklokken Pebble, et bevis på Kickstarters potensiale hvis en treffer noe folk vil ha.

Kred og først ute

– Hva får folk igjen for å donere penger til Kickstarter-prosjekter?

– For de fleste er det nok å få følelsen av å bidra til noe nyttig. Noen gir 1, 2 eller 5 dollar og da er sjelden kravene til gjenytelse store. Kanskje får man navnet sitt i en takkeliste i rulleteksten eller noe sånt. Gir man 25 dollar og oppover er det vanlig å få en fysisk enhet av det som produseres, gir man 200 kan du kanskje få en middag med initiativtakerne og diskutere prosjektet med dem, sier Kazmark.

I Reading Rainbow-prosjektet har idealisme hatt en stor oppslutning blant støtterne: 12 prosent av de som donerte har valgt å donere uten å få noe igjen.

– Folk støtter det de har tro på, og får litt kred i retur. I et tilfelle som Pebbles vil de også være blant de første i verden til å disponere et banebrytende produkt, sier Kazmark.

Flere Kickstarter-prosjekter:

Pebblebee: Bluetooth-dingsen for deg som vil ha kontroll

Tinytesla: Slik bygger du din egen teslaspole

Scribble: Denne lar deg velge hvilken farge du vil tegne med

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.