T2

Nå kan 3D på kino bli mer behagelig å se på

Laserprojektor gjør 3D-film like lyssterkt som 2D.

Christies 6P-3D-laserprojektor gjør det mulig å vise 3D-video med høy lysstyrke. Systemet består av to projektorer som viser to bilder samtidig.
Christies 6P-3D-laserprojektor gjør det mulig å vise 3D-video med høy lysstyrke. Systemet består av to projektorer som viser to bilder samtidig. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
31. okt. 2014 - 20:05

Etterhvert som flere og flere av oss har fått større TV-er hjemme, og DVD-platene fra videosjappa på hjørnet er byttet ut med Netflix, skulle en kanskje tro at færre og færre går på kino.

Statistikk fra Statistisk sentralbyrå gjengitt av Medienorge viser imidlertid at kinobesøket her i landet har holdt seg ganske stabilt de siste 20 årene. Stadig bedre seeropplevelse hjemme er imidlertid en utfordring for kinobransjen.

At 3D-film har blitt vanlig de siste årene har mye med dette å gjøre. Et kinobesøk skal være en opplevelse du ikke kan få i sofakroken.

Det var stor interesse for 3D da dette ble vanlig på norske kinoer i 2011, og ifølge kino.no er det fortsatt stor interesse for dette i Norge. De aller fleste kinoer i Norge er digitaliserte og kan vise 3D.

Likevel velger nå flere av oss å se 2D-utgaven av filmen om det er mulig. Mens andelen som valgte å se 3D-versjonen var 70 prosent i 2011, er det så langt i år 53 prosent som velger 3D-utgaven, skriver Kino.no.

Mange har antakelig opplevd at det ikke er så behagelig å se 3D-film. Noen blir slitne i øynene, andre opplever bildet som uklart, mens noen får hodepine.

Les også: Her er Sonys nye 4K-projektor

3D gir mindre lys

Det har trolig mest med hvordan 3D-teknologien fungerer å gjøre.

Lyset fra projektoren bak i salen skal forsere mange hindringer før den treffer øyet ditt. For eksempel må lyset gjennom et polariseringsfilter, og igjen gjennom slike filtre i 3D-brillene.

Lystapet kan til sammen være så stort som 80-90 prosent. Sammenlignet med film i 2D gir 3D altså et mørkere bilde i praksis.

Dette kan endre seg. Christie har utviklet en såkalt 6P-laserprojektor, som tirsdag ble demonstrert under den norske kinokonferansen i Bergen.

Christies 6P-projektor er primært laget for det såkalte Premium Large Format-markedet. Det var dermed ingen utfordring å demonstrere det på det 14,5 meter brede lerretet i Bergen Kinos KP1-sal.

Til sammenligning er lerretet i den første salen hvor systemet er permanent installert 23 meter bredt. Dette i Shanghais Film Art Center.

Les også: Til neste år kan du måtte bytte bluray-spilleren

Ved å benytte fargeseparasjon kan to bilder vises kontinuerlig. Dermed kan man vise 3D med høy lysstyrke.
Ved å benytte fargeseparasjon kan to bilder vises kontinuerlig. Dermed kan man vise 3D med høy lysstyrke.

To separate projektorer

6P-systemet benytter laser som lyskilde i stedet for xenonlampe. Det består av to projektorer dedikert til høyre og venstre bilde.

6P-betegnelsen henviser til at disse til sammen viser seks primærfarger. I realiteten vises selvsagt bare rødt, grønt og blått, men med en separasjon på 20 nm fra hver projektor.

Det projiseres to bilder samtidig, og brillene sørger for at du bare kan se bildet fra høyre projektor med høyre øye, og venstre projektor med venstre øye. Dette kalles fargeseparasjon.

Til sammen projiseres et bilde med en lysstyrke på inntil 96.000 lumen. Selv om 3D-brillene filtrerer vekk halvparten er det altså mer enn nok lys igjen til å gi et lyssterkt 3D-bilde.

Metoden eliminerer dessuten behovet for å filtrere lyset som kommer ut av projektoren, ettersom laserne vil sende lys i riktig bølgelengde.

TEST: Epson EH-TW7200: En ekte hjemmekinoprojektor

Matt lerret

I praksis betyr dette at du får et like lyssterkt bilde som om du så en film i 2D, selv på matte, hvite kinolerreter. Vanligvis vises nemlig 3D-film på en sølvduk, som har høyere gain (refleksjon).

Det gir typisk såkalte hotspots, altså at bildet har høyere lysstyrke i et område av lerretet enn resten. Ved å bruke lerret med lavere gain vil bildet se omtrent like bra ut uansett hvor i salen du sitter.

Det er også ganske tydelig i praksis. Vi opplevde bildet som behagelig å se på, selv om vi satt veldig nært lerretet. Vel å merke i en kort demonstrasjon.

Detaljgjengivelsen skal være spesielt god i mørke partier, og bedre lysstyrke skal sørge for at det er mindre slitsomt å se 3D i lengden.

Dette løser også andre problemer. En vanlig 3D-projektor vil vise 120 bilder i sekundet, og vise høyre og venstre bilde annenhver gang.

Det fører til at du i praksis ser ett bilde av gangen, og at hjernen må «kompensere» for dette. Det kan oppleves ubehagelig for noen. Fargeseparasjon repilikerer måten vi ser verden på mer presist.

Les også: LG først med buet OLED i 4K

6P-systemet gjør det blant annet mulig å flytte projektoren ut av maskinrommet.
6P-systemet gjør det blant annet mulig å flytte projektoren ut av maskinrommet.

Kan eliminere behovet for maskinrom

Laserprojektorer har for øvrig flere fordeler. De er mer energieffektive enn xenonprojektorer, ettersom det bare er primærfargene som produseres, og lys vi ikke kan se ikke må filtreres vekk.

Det er heller ikke nødvendig å bytte pærer. Christie hevder at laserene skal fungere i 30.000 timer, men de vil fortsatt fungere med 80 prosent styrke etter dette.

Det er heller ikke nødvendig med et eksternt kjølesystem, ettersom dette er bygget inn i løsningen.

Laserne er heller ikke bygget inn i projektorene, men sitter på et eget rack. Lyset sendes til projektoren via fiberoptisk kabel.

Det gjør det mulig å flytte projektorene ut av maskinrommet, eller å bygge kinosaler uten maskinrom i det hele tatt. Varme og kjølestøy er knyttet til laserracket.

Når du kan vente å se 6P i en kinosal nær deg er ikke godt å si. Systemet koster rundt en million dollar å installere i dag, så det er kanskje ikke så rart at det til nå bare er installert i to kinosaler i hele verden, en i Kina og en i Moody Gardens i USA.

Christies salgssjef for kinomarkedet i EMEA-området, Richard Nye, antar at det vil ta noe sånt som fem til seks år før prisen har falt til et nivå som gjør det tilgjengelig for flere.

Les også:

Nå kommer Canal Digital endelig med TV på nettbrett

Om noen år kommer nesten alle TV-er, nettbrett og lyspærer med OLED-skjermer

Beviset: Her ruller LG sammen 18" OLED-skjermen mens filmen vises  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.