Studier i biologiske og marine fag finnes allerede, mens det nye studiet er altså et studium der innovasjon står sentralt.
– Ja, studiet er rettet mot hvordan studentenes kunnskaper fra havet kan utnyttes og bidra til økt verdiskaping og forretningsutvikling, sier Stig Arne Skjerven, studiesjef ved Høgskolen i Ålesund.
Disse forskerne er mest effektive
Kvalifisert
Et annet uttrykk for innovasjon er gründervirksomhet.
Høgskolen i Ålesund er åpen på at det er et mål med studiet.
I studieplanen heter det at studentene "blir kvalifisert til å starte egen bedrift, eller til stillinger som utviklingsleder, driftsleder, konsulent, produksjonsleder og kvalitetsleder".
Skjerven sier det på denne måten:
– Studentene skal gis bred kunnskap om bruk av marint råstoff i en forretningsmessig sammenheng, og de skal kunne reflektere over hvordan marine ressurser kan utnyttes kommersielt på en etisk og bærekraftig måte, sier han.
Studiet er unikt i norsk sammenheng - ingen andre læresteder tilbyr noe liknende.
Utdannings-Norge: Høyskolene kan forsvinne
Klyngehjelp
På fagplanen står tradisjonsrike fag som matematikk, kjemi, marinbiologi og økonomi.
– I tillegg lærer studentene om innovasjonsprosesser, produktutvikling, markedsføring og hvordan de starter egen bedrift, sier studiesjefen.
Høgskolen i Ålesund er i førersetet når det gjelder å dra inn lokale næringslivsressurser i undervisningen. Slik er det også med dette studiet.
– Studiet etableres i nært samarbeid med næringslivet i regionen, der blant annet kunnskaps- og næringsklyngen Omegaland på Møre har vært sentral. Vi håper å bidra til ytterligere regional utvikling innenfor den biomarine næringen, sier Skjerven.
Elever lærer biotek med krimgåter
Her er det nye realfagsbiblioteket
Trege pc-er stopper dataundervisning
– Vi har ikke plass til flere ingeniørstudenter