I fremtiden blir det enklere å hjelpe pasienter som f.eks. lider av blodsykdommer og må ha kontinuerlige blodoverføringer, og samtidig har en sjelden blodtype.
En britisk forskergruppe fra University of Bristol og NHS Blood and Transplant – som er den grenen av det britiske helsevesenet som administrerer organdonasjon og blodgiver-organisasjonene i England – har sammen funnet ut hvordan man svært effektivt kan produsere kunstige røde blodlegemer ved hjelp av stamceller.
Metoden vil også kunne brukes steder i verden hvor blodforsyningen er utilstrekkelig eller usikker, skriver universitetet i en pressemelding.
- Slik virker den: Den nye kreftmedisinen kan trigge kroppens egne drapsmaskiner
Unngår at stamcellene blir utbrente
Allerede i dag er det mulig å produsere røde blodlegemer i et laboratorium, men dagens metoder begrenser mengden, siden stamcellene bare holder til produksjon av maksimalt 50.000 røde blodlegemer før de blir «utbrente».
Med den nye teknikken bruker man stamcellene mens de er i et tidligere stadium, når de vokser i antall. Tilstanden omtales av forskere som at stamcellene er udødelige.
På dette nivået av celledelingen kan forskerne påvirke dem til å bli til røde blodlegemer som kan dyrkes i det uendelige.
- Human Brain Project: Datamaskinene får elektronisk blod
Starter kliniske forsøk i år
Forskerne har fått patent på metoden, som kalles Bristol Erythroid Line Adult eller bare BEL-A, og det gjenstår fremdeles en del utviklingsarbeid.
Likevel regner forskerne med at de senere i 2017 kan prøve å produsere røde blodlegemer som kan brukes i forsøk på pasienter.
NHS Blood and Transplant sier i en kommentar til BBC at organisasjonen ikke har noen planer om å bevege seg bort fra tradisjonelt donorblod.
Forskningsresultatet er offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications.
- DNA-teknologi: Her kan kuren for hiv og kreft ligge