IT

Nå kommer basestasjons-batteriene

Telenor klar med de første katastrofeplanene for uvær.

ROBUST: Telenor er i gang med arbeidet som skal gjøre telenettet mer robust mot uvær, men kommer i mål først nærmere 2020.
ROBUST: Telenor er i gang med arbeidet som skal gjøre telenettet mer robust mot uvær, men kommer i mål først nærmere 2020. Bilde: Espen Zachariassen
7. jan. 2013 - 15:58

I løpet av året skal de mest sårbare områdene vestpå sikres bedre mot strømutfall i Telenors basestasjoner.

Det opplyser dekningsdirektør Bjørn Amundsen til Teknisk Ukeblad.

Etter at stormen Dagmar stoppet telefonforbindelsen ved å røske med seg kraftlinjer og master i romjula 2011, har myndighetene varslet krav om mer robust strømforsyning i telenettet.

Les mer: Må rydde opp selv

Mer tid

– Nå har vi kommet Post- og teletilsynet litt i forkjøpet , sier Amundsen. Strategien er å utstyre langt flere basestasjoner med batterier.

Det vil gi ekstra brukstid på mellom fire og seks timer. Brukstiden avhenger mye av bruken og er vanskelig å beregne eksakt, ifølge dekningsdirektøren.

Normal tale og tekst gir lang brukstid, mens mer bruk, toppet med mye datatrafikk i tillegg, tærer på kapasiteten.

Oppgraderingen skjer i takt med levetiden i de eksisterende batteribankene, som er opp til åtte år. Dermed vil backup-utstyret komme på plass i tiden frem til 2020.

Les noe helt annet: Her er verdens største batteridrevne ferge

FØRST: Dekningsdirektør Bjørn Amundsen lar Vestlandet komme først i køen med batteri-backup i telenettet. Espen Zachariassen
 

Batterier i år

Først ut er de "Dagmar-utsatte" områdene i Møre- og Romsdal og Sogn og Fjordane. Her skal Telenor på plass med backup i form av batterier i løpet av 2013. Deler av Akershus er også med i disse planene.

Der det er plass, blir det brukt ordinære blybatterier. Noen steder er det trangere og gulv som ikke tåler så mye vekt. Der blir det brukt mer kostbare Li-on-batterier.

PT kan komme til å kreve opp til 72 timers back up-strøm i kritiske områder. Da er det bare dieselaggregater som duger.

Dette har Telenor vært kritisk til, fordi det er dyrt og er potensielt miljøfarlig.

– I dag står slike basestasjoner gjerne på rådhuset. I stedet for å rigge opp et aggregat der, vil vi se på mulighetene for å legge basestasjonen ved et sykehus, som allerede har reservestrømforsyning på plass, sier Amundsen.

Ingen totalsikring

Total sikring mot brudd i telenettet ved uvær blir det ikke.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

– Å sikre oss mot de kraftigste stormene som rammer hvert 20. år vil koste skjorta. Og strømutfall er barte en del av årsaken til at telenettet svikter. Men her vil det bli en merkbar bedring, sier dekningsdirektøren.

Utgangspunktet er uansett ikke helt håpløst: 84 prosent av selskapets basestasjoner har batteri-backup i dag.

Les også:

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.