Gressbrannen nord for Sortland i Vesterålen spredte seg raskt den 13. mai i år. Dronegruppa fra Hadsel Brann og Redning ble raskt sendt til stedet, og i løpet av kort tid hadde både de lokale innsatslederne og 110-sentralen levende infrarøde bilder av brannen. Dermed fikk de raskt oversikt og fikk satt inn ressursene der de trengtes for å slukke brannen.
Lignende scenarioer utspiller seg nå over hele landet. Bruken av droner i brannvesenet har økt betydelig de siste årene, ofte med lokale ildsjeler i enkelte brannkorps rundt om i landet.
Bergen brannvesen har vært blant pionerene, med droner i skarpe oppdrag siden 2015.
Branndroner til hele landet
Men mange steder i landet strander det etter hvert på alle rutinene og ressursene som kreves for en forsvarlig dronevirksomhet.
Derfor satser Andøya Space Center (ASC) nå nasjonalt på å levere hele dronesystemer og utdanning til beredskapsetater over hele Norge. Hadsel Brann og Redning var som den første etaten operative i november 2017, etterfulgt av Andøy brannvesen kort tid etterpå.
Andøya Space Center har betydelig erfaring med dronevirksomhet, helt siden 90-tallet. Blant annet brukes droner til såkalt validering av testfeltene. På millitær side har det vært mange måldroneoperasjoner.
Med status som såkalt RO3 droneoperatør har de stor fleksibilitet til å kunne fly utenfor synsrekkevidde, i kontrollert luftrom og i mørket. De har spesiell tillatelse til å avvike fra de ordinære sikkerhetsavstandene til mennesker og objekter hvis behovet skulle oppstå. Alle etatene med droner og trening fra ASC opererer under deres RO3-lisens.
Til hele landet
– Vi tar med oss mye erfaring og kunnskap når vi nå skal tilby dronesystemer til beredskapsetater over hele landet, sier leder Terje Kristensen i RPAS-avdelingen ved Andøya Space Center. Foruten Hadsel er Andøy Brannvesen, Nedre Romerike Brann- og Redningsvesen, Sysselmannen på Svalbard og Telenor på Svalbard blant kundene. 3-4 nye redningsetater skal være på vei inn.
Ett av brannhelikopterne fra Helitrans er nå utstyrt med drone fra ASC, som kontrolleres av lastemannen. Når helikopteret har festet bøtta og fylt den med vann, blir lastemannen igjen på bakken mens helikopteret slukker. Da sendes dronen opp for å overvåke utviklingen i brannen.
Bildene kan sendes i sanntid til innsatspersonellet, og brukes til å ta beslutning om neste trekk i slukkingen. Dermed frigjøres disse ressursene fra helikopter og bakkepersonell.
Infrarøde kameraer
Dronene som primært brukes er av typen Dji Matrice, som er av en industriell standard som tåler litt ruskevær. De er utstyrt med infrarøde kameraer fra FLIR som er nyttige både for å overvåke brann og finne savnede personer i terrenget. Andøya Space Center samarbeider med begge aktørene med videreutvikling av systemene.
Det er også ASC som sørger for å oppdatere operasjonsmanualene, driver kursopplegg og har operativ assistanse med egen vakttelefon. Egen programvare sørger for at den obligatoriske loggføringen av flytimer skjer automatisk. Det legges opp til å trene opp fem piloter i hvert brannvesen, slik at det dekker ulike vaktlag.
- Griff Aviation: Den lille fabrikkens enorme droner kan være starten på et nytt norsk industrieventyr
Må være effektivt
– Vi legger vekt på å lage et system som tilfører ressurser til nødetatene, ikke det motsatte. Dette skal kunne gjøres så effektivt som mulig, sier Terje Kristensen til TU.
Han legger til at nødetatene har vist seg spesielt egnet til å drive slik virksomhet, på grunn av sitt sterke fokus på rutiner og sikkerhet.
Under Øvelse Nord i Bodø tidligere i vår ble droner brukt i en større operasjon sammen med alle nødetatene, Norut og et Sea King-helikopter.
Øvelsen simulerte en eksplosjon i en gassferge. Underveis fikk 110-sentralen inn levende bilder fra både droner og publikum, og kunne ta løpende vurderinger underveis. Bildene ga et svært godt overblikk over situasjonen.
Droner ble også brukt under en tunneløvelse i Drammen, da dronen ble sendt rett inn mot brannen og ga verdifull informasjon til innsatsledelsen (se video øverst i artikkelen).
Løsningen med streaming av levende bilder er noe av det viktigste som nå videreutvikles for disse løsningene. Det skal både være stabilt og sikkert, med kryptering av signalene.