Basisen er en iLiad Reader fra iRex Technologies, som eies av den nederlandske elektronikkgiganten Philips.
Dette er en tablet-PC, på norsk en leseplate, med en hvit skjerm uten bakgrunnsbelysning.
Skjermen har ikke bedre oppløsning enn at den bare kan vise 16 gråtoner. Men batteriene skal kunne vare i mer enn 20 timer.
Alltid oppdatert
Ideen er at leseren til enhver tid skal kunne laste ned en fullstendig oppdatret versjon av avisen når som helst på døgnet.
Men verken De Tijd eller noen av de andre avisene som er i startgropa med forsøksprosjekter har kommet opp med noen gode løsninger på hvordan de skal ta seg betalt for den elektroniske avisen.
Foreløpig støtter leseplaten forskjellige formater som PDF, XHTML, ren tekst og MP3. Ja, for du kan spille av lydfiler på den også. I tillegg til å notere på den taktile skjermen.
Testgrupper
Hittil har 25 av De Tijds lesere fått lov til å være prøvekaniner, etter hvert skal testgruppen utvides til rundt 200. I Sundsvall kommer noen titalls abonnenter i løpet av mai til å få lov til å oppdatere seg på lokale nyheter via trådløst internett.
Blant andre aviser som også er i ferd med å kjøre testeksperimenter på e-papir er Paris-baserte Les Echos og amerikanske New York Times.
Les Echos skal kjøre sitt testprosjekt med 500 lesere. De planlegger å begynne testingen med Sonys e-reader, men vil etterhvert sørge for at avisen blir tilgjengelig på flere forskjellige enheter. New York Times planlegger et forsøk med 300 slike enheter.
Andre større internasjonale aviser holder litt igjen og venter på mer sofistikerte enheter som også har støtte for farger og som kan bøyes.
Leseplatene koster rundt 400 dollar stykket. Ledelsen i De Tijd mener at prisen bør komme ned under 100 dollar (i dag ca 660 kroner) for at de skal bli akseptable for kundene.