INDUSTRI

Nå kommer elektronikk som kan ødelegge seg selv

Litt varme, så går brikken i tusen knas.

PARC har utviklet et glassubstrat som kan brukes til elektronikk. Tilførsel av varme får brikken til å selvdestruere. Illustrasjon.
PARC har utviklet et glassubstrat som kan brukes til elektronikk. Tilførsel av varme får brikken til å selvdestruere. Illustrasjon. Bilde: Colourbox
Marius ValleMarius ValleJournalist
14. sep. 2015 - 18:20

Om teknologi havner på feil hender, kan den både misbrukes og kopieres. Det er spesielt kritisk for forsvarsteknologi.

Det har det amerikanske forsvarsdepartementets avdeling for teknologi, Darpa, forsøkt å finne en løsning på. Resultatet er en mikrobrikke som kan selvdestrueres på kommando, skriver Tech Explore.

Løsningen er utviklet av Xerox-selskapet Parc på oppdrag fra Darpa. Systemet kalles DUST (Disintegration Upon Stress-Release), og ble vist frem på en Darpa-konferanse i USA i forrige uke.

Teknologien kan for eksempel tas i bruk til brikker som brukes til å lagre informasjon, som for eksempel krypteringsnøkler.

Les også: Transportflyet skal sende ut en sverm droner - og fange dem inn igjen i lufta

Sensitiv informasjon i tusen knas

I dag er det billig å produsere elektronikk, og sofistikert utstyr har blitt vanlig i felt. Det gjør også at slikt utstyr kan komme på avveie.

Da Parc fikk oppdraget i fjor, skrev de i en pressemelding at det er tilnærmet umulig å spore opp alt dette utstyret, noe som kan bety at det er et større potensiale for uautorisert bruk og tyveri av intelektuell eiendom.

En brikke med DUST-teknologi kan på kommando «sprenge» slik at delene ikke kan settes sammen igjen. Elektronikken er bygget på glassubstrat, som er under spesielt stor spenning.

Alt som trengs for å få glasset til å eksplodere er å varme opp et punkt.

Les også: Droner med laserkanoner er USAs nye forsvarssystem

Gorilla Glass

Dette kan gjøres ved å tilføre varme, eller bygge inn en motstand som blir varm når strøm passerer.

Ifølge PCworld.com, som har en video av teknologien i aksjon, vil spenningen i glasset gjøre at stykkene fortstetter å eksplodere flere sekunder etter den første.

Teknologien bygger på Gorilla Glass, som brukes svært mange smarttelefoner og nettbrett. Der er hensikten den motsatte, altså å lage glass som ikke knuser lett. Parc har endret på sammensetningen for å bygge inn større spenning.

Les også: Denne overtar etter to ikoniske militærkjøretøy

Har også sivile formål

Teknologien kan ha flere bruksområder utover rent militært. Da Parc annonserte at de hadde fått oppgaven i fjor, nevnte de blant annet at den kan brukes i meteorologistudier, eller i undervannsstudier.

Tanken er at det vil være mulig å sette ut store mengder måleutstyr, som kan gå i oppløsning når de har utført oppgavene sine. Pulversisert glass er tross alt i prinsippet bare sand.

Les også: Her er nye CV90 i aksjon

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.