Nå skal alle få tilgang til forskningsdata

Plass: Det nasjonale arkivet i Norstore er en del av det nye datasenteret med en kapasitet på 7 petabyte og som er i ferd med å monteres ved Universitetet i Oslo. Foto: Espen Zachariassen
Plass: Det nasjonale arkivet i Norstore er en del av det nye datasenteret med en kapasitet på 7 petabyte og som er i ferd med å monteres ved Universitetet i Oslo. Foto: Espen Zachariassen
17. jan. 2013 - 00:00
Vis mer

En saftig oppgradering av lagringskapasiteten for forskningsaktiviteten her i landet gjør det mulig å gi hver eneste nordmann tilgang til forskningsdata som er anskaffet for fellesskapets midler.

Norwegian Storage Infrastructure (Norstore) er den nasjonale infrastrukturen for lagring av store mengder forskningsdata.

De siste årene er det blitt trangt om plassen, og Universitetet i Oslo signerte nylig kontrakt om en ny løsning med Hitachi Data Systems.

– Vi hadde egentlig ikke planlagt dette som en del av oppgraderingen, men det var helt tydelig noe som var etterspurt av forskerne. Og nå ser vi mulighet for å utvikle et nasjonalt arkiv for ­forskningsdata, sier prosjektleder Andreas Jaunsen.

Gjenbruk

Hensikten er å gjenbruke forskningsresultater som allerede foreligger. På den måten kan andre forskere spare store kostnader på eksperimenter som er svært like.

– Og ikke minst kan tilgang til tidligere forsk­ningsresultater gi dataene merverdi ved å tilføre andre forskningsprosjekter verdifull informasjon, påpeker prosjektlederen.

I tillegg skal kvaliteten på arbeidet bli bedre, og forskningsjuks kan unngås.

Årsaken er at allmenn tilgang gjør det mulig for forskere på samme felt uavhengig å bekrefte hverandres forskningsresultater.

Og forskningsdata som legges i arkivet blir frosset – de kan ikke endres i ettertid.

Norstore-sjef Andreas Jaunsen tror forskningen blir bedre.
 

Metadata

Arkivfunksjonen vil blant annet kreve at forskerne blir flittige til å legge inn metadata - beskrivende informasjon om dataene – for at det skal bli enklest mulig å søke frem informasjon.

Et ferdig arkiv blir et redskap for å kunne laste opp, søke etter og laste ned data.

Tjenesten er foreslått finansiert av sentrale myndigheter som en gratis tjeneste i likhet med Riks­arkivet.

Norstore skal fortsatt være en tjeneste for forskningsprosjekter med behov for stor lagringsplass.

Spesielt klimaforskningen jobber med store datamengder, som eksempelvis Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen ikke har forutsetninger for å drifte selv.

Og innen kreftforskningen jobbes det mye med sensitive data.

Slik informasjon er berørt av personopplysningsloven og krever spesielle tjenester for lovmessig håndtering av dataene. Disse ressursene kommer ikke til å bli «forstyrret» av trafikken knyttet til et nasjonalt arkiv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.