ELEKTRISK

Nå skal det bli lov å bruke elsykkel i to norske nasjonalparker

Fylkesmenn vil teste på seks ulike veistrekninger.

På denne veien til Glitterheim kan det bli tillatt å sykle med elsykkel. Det har Fylkesmannen i Innlandet foreslått overfor Miljødirektoratet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
På denne veien til Glitterheim kan det bli tillatt å sykle med elsykkel. Det har Fylkesmannen i Innlandet foreslått overfor Miljødirektoratet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
21. des. 2019 - 08:25

Fylkesmennene i Innlandet og Møre og Romsdal vil prøve ut elsykling på seks veistrekninger i nasjonalparkene Jotunheimen og Trollheimen.

I første omgang åpnes det for elsykling på Glitterheimvegen og Koldedalsvegen i Jotunheimen nasjonalpark og Utladalen landskapsvernområde, sier direktør Haavard Elstrand for miljø og landbruk hos Fylkesmannen i Innlandet til Nationen.

Energiminister Terje Aasland avviser forslaget fra Høyre.
Les også

Skyter ned Høyre-forslag om åpning av omstridt oljeområde

Han sier at strekningene bør inngå i et prøveprosjekt sammen med fire strekninger i Trollheimen/Innerdalen landskapsvernområder, som faller under Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Av hensyn til villreinen vil ikke Fylkesmannen i Innlandet åpne for bruk av elsykler i nasjonalparkene Dovrefjell og Rondane i denne omgang.

Miljødirektoratet har i høst, på vegne av Klima- og miljødepartementet, bedt Fylkesmannen foreslå forskriftsendringer som åpner for bruk av elsykkel på veier i verneområdene der det allerede sykles mye.

Saken blir sendt på høring, og allerede sommeren 2020 kan det bli åpnet for bruk av elsykler i de foreslåtte områdene, sier Elstrand.

I mars i år åpnet regjeringen for at det kunne bli brukt elsykkel i Oslomarka. Den har ikke status som nasjonalpark foreløpig (Østmarka er nylig foreslått vernet av regjeringen). 19 kommuner i fylkene Akershus, Buskerud, Østfold (disse tre blir til Viken fra nyttår), Oppland og Oslo omfattes av markaloven.

 

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram trenger ikke bruke like mye penger som tidligere antatt på å nå Natos toprosentmål. Bildet er fra Bodø tidligere i år under forberedelse av F-16 til trening av ukrainske flygere.
Les også

Natos toprosentmål har blitt over tre milliarder «billigere»

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.