FORSVAR

Nå skal naboene få kjenne på støyen fra F-35

To F-35 sendes til lokal støytesting.

24. mai 2016 - 14:58

Tre år før Nederland får de første operative F-35-flyene, skal folk som bor rundt flybasene få en smakebit på hvordan det blir å få nye naboer.

To av Nederlands testfly ble mandag fløyet hjem fra USA til Nederland.

Et av formålene at beboerne i nærheten av kampflybasene skal kunne gjøre seg kjent med støynivået og -profilen som nødvendigvis følger med flyene og den voldsomt kraftige jetmotoren.

Lovte lokale støytester

Det nederlandske luftforsvaret («Koninklijke Luchtmacht») har to F-35-testfly som til vanlig er stasjonert på Edwards Air Force Base i California.

De to nederlandske testflyene AN-1 og AN-2.
De to nederlandske testflyene AN-1 og AN-2.

På vei til Nederland fløy de via marineflybasen Patuxent River i Maryland på USAs østkyst, før de krysset Atlanteren i selskap av Nederlands to KDC-10-tankfly og landet på Leeuwarden mandag kveld.

Flygerne Bert «Vidal» de Smit og Pascal «Smiley» Smaal gjennomførte en liten «flyby» for rundt to tusen ansatte på basen og ble deretter tatt imot av forsvarsminister Jeanine Hennis-Plasschaert.

Det er hun som har bedt om disse støytestene. Under folkemøter som ble holdt i februar i fjor, lovte statsråden å la oppsitterne rundt de to F-35-basene få en tidlig erfaring av hvordan det vil arte seg å ha de nye kampflyene i drift sammenlignet med F-16-flyene som opererer der i dag.

Ifølge det nederlandske forsvarsdepartementet skal flyene gjennomføre støytesting både på bakken og i lufta, blant annet ved å foreta en rekke avganger og landinger på rad.

– Slik kan naboene kunne venne seg til flyene og erfare støyen disse bidrar med i lokalmiljøet deres, skriver departmentet.

Kun i Nederland

I tillegg skal Nederlands nasjonale luft- og romfartslaboratorium (NLR) bidra i støytestingen. De har satt opp fem målepunkter rundt hver av de to basene, blant annet i boligområder og på sykkelstier.

Ifølge det norske kampflyprogrammet er dette unikt for Nederland, og har først og fremst sammenheng med at det er langt større områder som potensielt utsettes for støy der enn for eksempel i Norge.

Det er den omfattende støytestingen utført i USA som ligger til grunn for de norske vurderingene, heter det.

De to flyene som nå er fløyet til Nederland, er der kun på en treukers visitt.

Nederland skal etter planen ikke flytte hjem operative fly før i 2019.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

De første flyene blir stasjonert på Leeuwarden nordvest i Nederland. Den andre basen, Volkel, ligger sørøst i landet og blir satt opp med F-35 i 2021.

Flere kryssinger 

Det har vært mer F-35-trafikk over Atlanteren i det siste. I forrige uke var italienerne igjen på farten, da to av deres egenbygde F-35A fløy via flystasjonen Lajes på Azorene til USA.

Italias AL-1 var den første F-35-en som krysset Atlanterhavet, noe som skjedde i februar, og samme fly noterte seg i september i fjor som det første F-35 som fløy utenfor USAs grenser.

F-35-produksjonen på Cameri-fabrikken vest for Milano i Nord-Italia startet i juli 2013. Det italienske Faco-anlegget («Final Assembly and Check Out») skal bygge både A- og B-versjonen, inkludert framtidige fly for Nederland.

Alle de tre italienske flyene er nå stasjonert på Luke Air Force Base i Arizona sammen med blant andre de to norske flyene som har vært i flittig bruk.

De har nå til sammen fløyet over 250 timer siden de ble tatt i bruk i desember. Nå er ytterligere to treningsfly i ferd med å leveres.

Ytterligere to italienskbygde F-35A har nå fløyet over til Luke AFB i USA.
Ytterligere to italienskbygde F-35A har nå fløyet over til Luke AFB i USA.

– Den norske avdelingen har et hektisk arbeid foran seg for å sikre at alt er klart til å hente hjem de tre første flyene til Ørland neste høst, skriver kommunikasjonsrådgiver Endre Lunde i Kampflyprogrammet i en epost.

Oppvisninger

De tre ukene med testing i Nederland avsluttes med åpne dager på Leeuwarden-basen 10-11. juni.

Dermed blir nederlenderne de første som flyr oppvisning med F-35 i Europa.

De neste mulighetene byr seg noen mil lengre vest en måned senere.

US Marine Corps, US Air Force og britiske Royal Air Force skal vise fram fem fly, både F-35A og F-35B på Royal International Air Tattoo (RIAT) i Fairford 8-10. juli og Farnborough International Air Show 16-17. juli.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.