BYGG

Nå skal pakkebudet ta med søpla tilbake

Ny logistikkløsning i Oslo i sentrum skal redusere klimagassutslipp.

Byrådsleder Raymond Johansen fikk æren av å tråkke i gang prosjektet.
Byrådsleder Raymond Johansen fikk æren av å tråkke i gang prosjektet. Foto: Knut Bjørheim
Knut BjørheimKnut BjørheimJournalist
8. apr. 2019 - 10:04

Gjenvinningsselskapet Ragn-Sells har dratt i gang et nytt avfallskonsep, «Elskede By». Konseptet går ut på at el-varebiler frakter pakker og gods til kunder i sentrum, og tar med seg avfall ut igjen. 

Med seg har de logistikkleverandøren Bring og KLP Eiendom, som eier bygget hvor sentralen for den nye transportjenesten skal ligge.

I det tidligere brevsenteret til Posten ved Oslo S skal det være ladestasjon for el-bilene som vil bli brukt i tjenesten, og det er her utvekslingen av varer og avfall skal foregå.

– Etter hvert ønsker vi å opprette flere slike hub-er eller samlastingssentre rundt i byen, sier Bente Åsen Sørum, direktør for marked og kommunikasjon i Ragn-Sells.

Les også

Suksess i Stockholm

I første omgang skal de betjene gatene mellom Oslo S og Slottet, det vil si Karl Johan med stikkveier.

Saktegående el-biler og el-varesykler skal levere pakker og varer til kontorister og næringsdrivende i Oslo sentrum, og ta med seg søpla deres tilbake.

Bilene skal gå i ruter og følge en fast tidsplan.

Vis mer

Det oppgitte målet med tilbudet er mindre utslipp, mindre støy og mindre trafikk.

Opplegget er allerede prøvd ut i Stockholm, også der etter initiativ fra svenskeide Ragn-Sells. Til sammen 11 varebiler er i Sveriges hovedstad erstattet med elektriske kjøretøy, og CO2-utslippene for de aktuelle transportene er redusert med 73 prosent, skriver Ragn-Sells i en pressemelding.

Målsetningen er en tilsvarende reduksjon fra de involverte selskapenes drift i Oslo innen 2023.

– Dere skriver at bilene skal ta med seg gods, avfall og materialer. Hvor mye materialer kan en el-bil få med seg?

Raymond Johansen og Lan Marie Nguyen Berg hyllet tiltaket som et nytt skritt mot deres uttalte mål: Oslo som nullutslippsby. <i>Foto:  Knut Bjørheim</i>
Raymond Johansen og Lan Marie Nguyen Berg hyllet tiltaket som et nytt skritt mot deres uttalte mål: Oslo som nullutslippsby. Foto:  Knut Bjørheim

– I første omgang blir det snakk om tørt småavfall. Papp, papir og plast. Men vi ønsker å utvide virksomheten slik at vi også kan samle inn vått avfall og bygningsavfall i sekker, sier Sørum til TU Bygg.

Entra vil være med

«Elskede by» innvies av byrådsleder Raymond Johansen og byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg.

– Som del av Miljøhovedstadsåret har vi utfordret næringslivet til å komme opp med nullutslippsløsninger for transport. Når vi vet at transportsektoren står for 55 prosent av utslippene, er det svært gledelig å se at tre store næringslivsaktører går sammen for å redusere trafikken og bidra til at oslolufta blir reinere, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Marked- og kommunikasjonsdirektør Bente Åsen Sørum i Ragn-Sells forteller at avfallet som skal ut av sentrum, vil bli fraktet av selskapets nylanserte el-lastebil eller -bakløfter «Highway to el». Avfall til forbrenning går til Klemetsrud, annet avfall går til gjenvinningsstasjonen på Skårer utenfor byen.

Tungtransport står i dag for 22 prosent av klimagassutslippene i hovedstaden, oppga byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg i talen sin under åpningsarrangmentet for Elskede by.

Highway to el: Ragn-Sells' elektriske baklaster skal frakte avfallet ut av sentrum. <i>Foto:  Ragn-Sells</i>
Highway to el: Ragn-Sells' elektriske baklaster skal frakte avfallet ut av sentrum. Foto:  Ragn-Sells

Kommunikasjon- og markedsdirekøter Bente Åsen Sørum kan avsløre at eiendomsselskapet Entra er interessert i gå inn som en fjerde partner i samarbeidet.

– Det er viktig å få med de store eierne og forvalterne av eiendom i sentrum, sier Sørum.

– Hva slags dataverktøy skal dere bruker for å samordne logistikken?

– Vi har ikke investert i et nytt system, inntil videre bruker vi de Bring og Ragn-Sells har allerede, sier hun.

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.