Et nytt forskningsprosjekt vil minimere vindmøllenes strømvariasjon med nesten 90 prosent ved hjelp av integrert energilagring.
En viktig utfordring med vindenergi er at den ikke produseres i forhold til behovet, men bare når vinden blåser. Derfor jobbes det nå mye med å finne løsninger der den vindgenererte strømmen kan lagres og sendes ut i perioder hvor det ikke blåser så mye.
Et nytt forskningsprosjekt, hvor både Aalborg Universitet, Powercon, Vestas og KK Wind Solutions er med, vil nå jobbe med å utvikle en batteriløsning som enkelt kan integreres i selve vindmøllen, og som er enkel å vedlikeholde.
- Spør ekspertene: Finnes det en øvre grense for vindmøllers produktivitet? (Ingeniøren)
Billige komponenter
Forskerne har allerede funnet ut at det bare er nødvendig å lagre åtte prosent av vindmølleparkens kapasitet for å fjerne nesten 90 prosent av variasjonen i energiproduksjonen.
Målet med prosjektet er å utvikle et system med modulære batteripakker som enkelt kan tilpasses den enkelte vindmøllen, og som det er enkelt å vedlikeholde eller bytte ut. Ved å integrere batteriet i selve vindmøllen og samtidig bruke små og billige elektronikkomponenter, kan kostnadene dessuten reduseres og driftssikkerheten økes.
Det skal også utvikles programvarealgoritmer til overvåkning og kontroll av batteriene, slik at levetiden til batteriene forlenges og yteevnen kan optimeres.
– Prosjektet samler kompetanse på tvers av bransjene om utvikling av løsninger som kan bidra til å senke kostnadene for vindenergi ytterligere, og samtidig øke mengden av vindenergi i nettet, sier CTO og Executive Vice President Anders Vedel i Vestas i en melding om prosjektet.
Det nye forskningsprosjektet har fått støtte fra danske Innovationsfonden.
Artikkelen ble først publisert på Ing.dk
- Har sitt eget vannreservoar: Verdens høyeste vindmølle produserer strøm også når vinden ikke blåser