Et stort antall kontrakter skal tildeles når Sverdrup-prosjektet nå har gått inn i en ny fase. Dette betyr at det vil bli svært mange arbeidsplasser både for norske og internasjonale leverandører i årene som kommer.
– Mange av dem som skal jobbe på Sverdrup er ikke født ennå.
Det sa konsernsjef i Statoil, Eldar Sætre, da han i dag overleverte plan for utbygging og drift (PUD) for det gigantiske Johan Sverdrup-feltet.
Det har tidligere også blitt sagt at et barn som blir født i år, i praksis kan ha hele yrkeskarrieren sin på Johan Sverdrup.
Og mulighetene blir mange – både i utbyggingsfasen og i driftsfasen.
Les også: Det norske oljeselskap nekter å godta Sverdrup-fordelingen
Hos leverandørene
Da PUD ble levert i dag, ble det klart at ved full feltutbygging vil Sverdrup generere 3.400 årsverk i året.
Gjennomsnittsåret vil generere 2.700 årsverk, ifølge Statoil. Se grafikken øverst i saken.
Som kjent tidligere vil utbyggingen av første fase generere rundt 51.000 årsverk.
– Av dette er 22.000 årsverk forventet hos leverandørbedrifter, og omkring 12.000 årsverk i deres underleverandørbedrifter, ifølge Statoil, som kommer til å være operatør for hele levetiden til Sverdrup.
Innleveringen av utbyggingsplanen ble behørig feiret hos Statoil på Fornebu i dag. Både partnere, fagforeningsledere, olje- og energiminister Tord Lien, oljedirektør Bente Nyland, samt en rekke andre interessenter var på plass for å markere det som blir en av Norges definitivt største utbygginger.
Det norske om fordelingen: – Vil være som å verdsette et hus på Østre Toten med et like stort hus på Oslos beste vestkant
Tror på over halvparten
Blant de som feiret var bransjeleder for olje og gass i Norsk Industri, Runar Rugtvedt. Han ser frem til mange år med Sverdrup-relatert jobb for norske industribedrifter.
– Dette er en stor dag for hele norsk teknologi- og leverandørindustri. Vi håper nå at vi kan levere det beste som kan leveres av teknologi, også sammen med utenlandsk industri, sier Rugtvedt til Teknisk Ukeblad.
– Det betyr at vi må levere på tid og kvalitet. Vi tror også at vi kan ha stor sjanse til å vinne en betydelig andel av kontraktene som kommer, sier han.
Rugtvedt peker på at Sverdrup kommer til å ende opp som et globalt prosjekt. Han tror likevel at brorparten av oppgavene vil tilfalle norske bedrifter.
– Det er svært mange forskjellige leveranser. Det er ikke bare plattformdekk som skal leveres, men det er rundt 120 utstyrspakker. Dette kan være alt fra levering av kompressorer, pumper, og prosesseringssystem, til boligkvarter som ofte leveres som en full pakke, sier han.
– Vi er mer enn overbevist om at godt over halvparten av dette havner i Norge. Selv når prosjekter gjøres i Asia, har norske leverandører en andel på over 40 prosent, sier Rugtvedt.
Les også: 7 grafikker som forklarer hvorfor Johan Sverdrup-feltet er så viktig
– God posisjon
Johan Sverdrup-feltet skal bygges ut i flere faser. Utbyggingsplanen som nå er overlevert myndighetene omfatter første fasen, og investeringskostnadene her er beregnet til 117 milliarder 2015-kroner.
Man forventer at utvinnbare ressurser i denne fasen blir på et sted mellom 1,4 og 2,4 milliarder fat oljeekvivalenter.
– For fullfeltsutbyggingen er investeringskostnadene beregnet til i størrelsesorden 170-220 milliarder kroner med utvinnbare ressurser på mellom 1,7 og 3,0 milliarder fat oljeekvivalenter, ifølge Statoil.
Runar Rugtvedt i Norsk Industri mener det nå vil være viktig å levere solide produkter til den første Sverdrup-fasen.
– Det er viktig å påpeke at det også kommer en fase nummer to. Om vi gjør en god jobb i første fase, så er vi i en god posisjon videre. På mange vis er dette en perfekt timing med tanke på lav oljepris og kostnadsreduksjoner, sier Rugtvedt.