EUs IT-kommisjonær Viviane Reding har nok en gang gått løs på de europeiske teleselskapenes inntjening på såkalt roaming (se fakta).
Det kommer også norske forbrukere til gode, akkurat i tide til fellesferien.
– Dette er en stor dag. Med overveldende majoritet har Europaparlamentet vedtatt at europeiske forbrukere ikke skal straffes over mobilregningen for å reise i EU-området, sa Reding på en pressekonferanse som nylig ble avsluttet i Brussel.
Les også: Nye mobilkutt i EU
EU-pisk gir prisras på mobildata
Skal hindre sjokkregninger
Denne gang skal kuttene (se fakta til høyre) også gjelde surfing på mobilen over landegrensene, kanskje den aller fremste årsaken til virkelige sjokkregninger fra europeiske mobilbrukere de siste årene.
Forbrukere skal skjermes mot sjokkregninger ved å legge et obligatorisk tak på 50 euro, om lag 440 norske kroner, før forbrukeren kuttes fra videre bruk – med mindre kunden selv aktivt velger å overgå denne prisen.
– Dagens vedtak markerer den endelige slutten på roaming-overprisingen i Europa, sa en tydelig fornøyd Viviane Reding på pressekonferansen.
Hun gjorde også et poeng av at EU-systemet, som ofte anklages for å være tregt og omstendelig, her har greid å omdanne et forslag til virkelighet for forbrukerne i løpet av 7 måneder.
Innfører sekundpris
Et av bransjens mottrekk mot Viviane Redings tidligere prisraid, har vært å innføre betaling for hele samtaleminutter i utlandet. Normalen for hjemmetrafikk er at du belastes pr. sekund.
Nå er også dette regulert.
Fra og med det 31. samtalesekundet er nå de europeiske mobiloperatørere forpliktet til å beregne samtaleprisen per sekund.
Ifølge en pressemelding fra Europakommisjonen har forbrukerne betalt en overpris på rundt 20 prosent på grunn av minuttprisingen.
Frykter ikke mottrekk
Viviane Reding frykter ikke at bransjen nå vil kompensere for bortfallet av inntekter ved å heve prisene innenlands eller å redusere investeringstakten.
– Jeg er overbevist om at også bransjen vil se på dette som en vinn-vinn-situasjon etter hvert. Europa plasserer seg med dette i verdens førersete når det gjelder mobilbruk, og bransjen vil merke langt høyere bruk av deres tjenester når forbrukerne inntar en atferd utenlands som ligner på den de har hjemme. Dette forslaget er basert på grundige analyser, fastslo Reding.