Etter det Teknisk Ukeblad kjenner til, skal salget være fullført nærmere jul.
– Vi har vært i dialog med mulige kjøpere, det er en prosess vi fortsatt er inne, bekrefter pressetalsmann i Hydro, Halvor Molland, overfor Teknisk Ukeblad.
Hydro har lenge slitt med å få lønnsomhet i bildelproduksjonen på Raufoss og i 2006 annonserte daværende Hydro-sjef Eivind Reiten at enheten var til salgs.
Ett år etter ble prosessen stoppet og Hydro besluttet å styrke selskapet. Hydros bildelenhet tapte 152 millioner kroner på driften i første halvår i år. I hele fjor var tapet på 326 millioner kroner.
Utfordringer
– Det er en virksomhet som hadde utfordringer før finanskrisen kom. Krisen har ikke gjort det enklere, sier Molland.
Men nå er de i gang med salg igjen.
– Dette har ikke vært en kontinuerlig prosess. Vi begynte prosessen, men besluttet at vi selv ønsket å snu om på virksomheten. Hydro har sammen med de ansatte og ledelsen på Raufoss gjort en stor innsats i mellomtiden for å gjøre dette til en attraktiv virksomhet for nye eiere, sier Molland.
Dårlig nytt
Dette er nyheter de ansatte på fabrikken i Raufoss ikke er glade for å få. I flere omganger har de vært i kontakt med Nærings- og handelsdepartementet (NHD) for å be regjeringen trå støttende til.
– Vi føler mye usikkerhet rundt dette salget. Jeg har sittet som tillitsmann på Raufoss siden vi var en statsbedrift. Jeg var med på privatiseringen i 1997. Den gangen var begrunnelsen at det ville gi oss en større sikkerhet for arbeidsplassene våre, sier Michael Hall, fagforeningsrepresentant for Fellesforbundet på Raufoss.
Den potensielle kjøperen skal være Benteler Automotive, et stort, tysk stålselskap med virksomhet i bilindustrien.
Ifølge Hall har Hydros eierskap gitt de ansatte mulighet til å påvirke, gjennom at hovedkontoret har vært norsk og at selskapet drives i den norske tradisjonen for samarbeid.
Press på NHD
Nå frykter de at selskapet skal lide samme skjebne som Plastal, et selskap som akkurat som Hydros bildelenhet var en del av Raufoss Automotive og har skiftet eier tre fire ganger.
– Siste eier er konkurs og nå driver boet videre på kundenes oppfordring, sier han.
Da Teknisk Ukeblad snakket med Hall, var han på vei ut fra et møte med Nærings- og handelsdepartementet.
Det er ikke første gang Fellesforbundet har lagt press på departementet som eier i denne saken. Også før sommeren var det et møte mellom Hall og statssekretær Øyvind Slåke.
Kritisk til eieren
Michael Hall er kritisk til departementet som eier, og mener det er mange år siden Hydro ga opp videreforedling av aluminium som virksomhetsområde.
– Det er ikke noen entydig begeistring for måten Hydro har drevet oss på. I realiteten ga de oss opp da vi ble lagt ut for salg for tre år siden. Vi har prøvd å trekke inn NHD for å konfrontere dem med det de selv sagt. Det er ingen private eiere som er så nøytrale som det staten er, sier Hall.