En undersøkelse foretatt av Patenstyret viser at 91 prosent av næringslivsledere mener at økt konkurranse gjør det stadig viktigere å registrere patenter, varemerker og designrettigheter. Likevel mener bare 38 prosent at det har vært eller kommer til å bli aktuelt å registrere slike rettigheter.
Kommunikasjonsdirektør, Tove Berg, i Patentstyret, tror det historisk sett har vært en lav bevissthet rundt industrielle rettigheter i Norge, men at det er i ferd med å endre seg nå.
- Norske bedrifter har vært litt naive. De tenker at ingen vil forsyne seg av det som er mitt. Og det er mulig at dette tradisjonelt har vært en del av den norske næringskulturen. Men slik går det ikke an å tenke lenger, sier hun. Berg understreker at markedet blir stadig mer globalisert og at økt globalisering baner vei for nye markedsbetingelser som bedriftene må forholde seg til.
Beskytter levebrødet
- I internasjonale markeder er industrielle rettigheter en selvfølgelig del av innovasjonsprosessene. Rettighetene beskytter det bedriftene skal leve av, og gir mulighet for en tidlig markedsposisjonering. I Norge kommer 80 prosent av alle patentsøknader fra utlandet, forteller hun.
Færre søknader
Antall innleverte patentsøknader i Norge gikk ned med 6 prosent i fjor sammenlignet med året før. Det er fjerde gang søknadsinngangen er avtakende. Til sammen kom det inn 5 500 søknader i 2004.
- Hvordan kan du si at trenden er i ferd med å snu når det gjelder bevissthet rundt industrielle rettigheter, samtidig som antall søknader går ned?
- Denne trenden antas å gjenspeile den generelle konjunktursituasjonen, og tallene du referer til inkluderer utenlandske søknader. Andelen søknader fra Norge har i samme periode hatt en liten, men gledelig økning på ca 3%.
Ifølge Berg er den internasjonale trenden at antall søknader fra små- og mellomstore bedrifter er på vei oppover. Næringsstrukturen i Norge består av 97% små- og mellomstore bedrifter.