Dry needles, eller intermuskulær stimulering, er en behandlingsmetode som opprinnelig ble utviklet i Canada på midten av 80-tallet.
I Norge ble nålestikk brukt på denne måten innført på 90-tallet, men fortsatt er behandlingsformen lite utbredt.
– Det startet med at det ble holdt kurs i såkalt triggerpunktbehandling for leger og fysioterapeuter, og etter hvert ble metoden til canadieren Chang Gunn adoptert, sier fysioterapeut og manuellterapeut Peter Døving ved Nimi Ullevaal.
Lader ut spenningen
Dry needles brukes med svært gode resultater ved overbelastning i muskulaturen. Ofte utsettes musklene for mer belastning og stress enn det man tåler, og spenninger og krampetilstander oppstår.
– Mange små kramper i muskulaturen er små muskelfibrer som knyter seg sammen. Dry needles utføres ved at man går inn med nålen og treffer krampen. I det nålen treffer, lades spenningen i krampen ut, noe som resulterer i en maksimal muskelkontraksjon/sammentrekning, sier Døving.
Ikke akupunktur
Selv om dry needles utføres med akupunkturnåler, har metoden ingen ting med akupunktur å gjøre.
– Akupunktur baseres på gammel kinesisk filosofi, som går på gjenoppretting av energistrømninger i kroppen, de såkalte meridianer. Dry needles er nålebruk basert på vestlige, smertefysiologiske prinsipper. Kort fortalt settes nålene der smerten sitter, sier Døving.
Det folk ofte betegner som strekk, for eksempel i låret, er i følge Nimi-terapeuten ofte kramper.
Dry needles kan hjelpe mot de fleste muskel- og skjelettplager. Men behandlingen kan være ubehagelig, dels på grunn av at den utløser en maksimal muskelkontraksjon, og at smertereseptorene i det sammenfiltrerte muskelvevet irriteres, sier Peter Døving.
Vondt skal som kjent vondt fordrive.