– Vinnerforslaget skårer best miljømessig av alle, sier juryleder Berit Kjøll om norske «Diagonale» som vant arkitektkonkurransen om nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika.
– Vi er spesielt fornøyd med miljøbiten, flirer Svein Lund i Lund Hagem Arkitekter, som står bak vinnerforslaget.
Energieffektivt
Seniorkonsulent Elin Enlid i Kan Energi har vært med i prosjektet fra starten som energirådgiver.
– Energiforbruket blir på 105 kilowattimer per kvadratmeter, sier Enlid.
Det er godt under kravet fra TEK-07 (Teknisk forskrift til plan- og bygningsloven). Forskriften setter et krav på 180 kWh per kvadratmeter for kulturbygg.
Nasa-utviklet
Den spesielle fasaden på bygningen er hovedårsaken til dette. Glass utgjør kun 20 prosent av fasaden, mens resten består av en type nanogelé som er et alternativ til glass.
Geleen er et materiale med en tykkelse på ca. 65 mm som slipper mye lys gjennom, og har svært god isolasjonsevne.
– Den er silisiumbasert og ble utviklet av Nasa. Den er en del i bruk utenfor Norge, sier Elin Enlid.
Brukt i Antarktis
Det halvt gjennomsiktige, porøse materialet er blant annet blitt brukt i et forskningssenter i Antarktis. Flere leverandører lager geleen, blant annet Kallwall og Ocalux.
– Vi har jobbet tett sammen med energirådgivere og tenkt energi helt fra begynnelsen av, sier Einar Hagem i Lund Hagem Arkitekter.
Firmaet leverte også et av vinnerutkastene til den såkalte Bjørvika-konkurransen, der «Europas mest energieffektive næringsbygg» skulle kåres. Konkurransen var i regi av blant andre Enova, og målet var å havne under 80 kWh per kvadratmeter i energiforbruk.
– Utmerker seg på energi
– Vinneren utmerker seg på energisiden, sier sivilingeniør Bjørn Agner, som satt i juryen for det nye Deichmanske hovedbibliotek.
Han forteller at nanogeleen blir brukt en del i USA, og synes det er en interessant teknologi.
– Den er spennende. Nå har man også noen år på seg til å videreutvikle denne teknologien, sier Agner.