Et firma som er en spinoff fra forskning ved Southampton University, utvikler og patenterer materialer basert på en bikubestruktur tynnere enn et menneskehår.
Selskapet Nanotecture sier at teknikken kan brukes for eksempel i bittesmå batterier og superkapasitatorer. Også i sensorer har de nye materialene fremtiden for seg.
Universitetets forskningssjef, doktor John Owen, sier at det å forbedre kraften og lagringsevnen i batterier, vil kunne bety svært mye for fremtidens bruk av portable system.
- Vi ser for oss at svært kapasitetssterke batterier bare tar fem minutter å lade samtidig som de kan drive datamaskiner, mobiltelefoner og annet bærbart utstyr i mange døgn.
Det er ti år lang nano-forskning ved universitetets Electrochemistry Group som nå har gitt resultater.
Forskningen har bl.a. gått ut på å utvikle enkle metoder for å lage film og andre tynnsjiktsprodukter, av metaller og legeringer som inneholder regelmessige ansamlinger av sammenhengende porer.
Slike strukturer har stor overflate og unike optiske og magnetiske egenskaper. Disse kan utnyttes bl.a. i sikrere og raskere gass-sensorer, innen medisinsk diagnostikk og til integrert, høydensitets magnetisk datalagring.