Nanokuler, eller nanoporer, bakt inn i veggen, kan bli isolasjonsmateriale i fremtidige bygg om forskerne ved nullutslippsbygg (ZEB) ved NTNU og SINTEF finner en løsning på hvordan det skal brukes uten mulighet for helseskader, skriver nrk.no.
Vil unngå vakuum
Professor Bjørn Petter Jelle ved NTNU sier utgangspunktet for nanokuler som isolering, er å komme frem til en form for isolering som leder varme dårligere enn dagens isolasjonsalternativer.
– Vi ønsker å utvikle et isolasjonsmateriale som fungerer bedre enn dagens alternativer, uten å bruke vakum, sier han.
Det finnes i dag vakuumisolasjonspanel som gir veldig god isolasjon.
Målet til Jelle er ikke å lage bedre isolasjon en vakuumisolasjonpanel, men å lage mer holdbar isolasjon.
– Problemet med vakuumisolasjon er at de mister veldig mye av isolasjonsevnen over tid. Om de punkteres mister de effekten raskt, men også om de ikke punkteres vil effekten minske over tid, forklarer Jelle.
Les også: Glava starter produksjon av ny lettvegg
Tynnere vegger
I nye energisparende hus kan veggene fort bli mellom 40 og 50 centimeter tykke, for at bygget skal holde godt nok på varmen.
En av fordelene med nanokuler er ifølge Jelle at tykkelsen på veggene kan reduseres kraftig, sammenliknet med vegger med dagens isolasjon.
– Med nanoisolasjonsmateriale kan tykkelsen på veggene komme ned i 10 til 15 centimeter uten at isolasjonen blir dårligere enn i dag, sier han.
Jelle legger til at det er flere fordeler ved å slippe tykke vegger.
– Tynne vegger vil være gunstig både for økonomi og miljø. Det vil gi lavere transportkostnader og mindre utslipp ved transport siden det tar mindre plass, sier han.
Les også: Isolasjonen i mange norske tunneler kan gi cyanidforgiftning
Behov for bulkmateriale
Hvordan kulene skal kunne benyttes, er foreløpig uklart.
– For å kunne bruke nanokuler er vi avhengige av å utvikle et bulkmateriale de kan settes inn i. De må settes sammen på en måte som gjør at de ikke slippes ut og pustes inn, forklarer Jelle.
Kulene, som består av silisiumdioksid, er fra 20 til 200 nanometer i diameter.
– Det aller beste ville vært om vi hadde klart å lage et materiale med nanoporer direkte, der vi slapp å gå omveien om nanokuler. Men så langt i forskningen har vi ikke rukket å komme ennå, sier Jelle.
Skeptisk til nano i vegg
Truls Eivind Norby, professor ved kjemisk institutt på Universitetet i Oslo (UiO), jobber daglig med materialer, energi og nanoteknologi.
Han er skeptisk til bruken av nanokuler til veggisolasjon.
– Å bruke nano til isolasjon er ikke opplagt for meg. Jeg vil tro det er behov for et ganske tykt lag for å stoppe varme. Men det kan jo hende det kan være noe å hente her, sier han.
Norby sier nanopartikler er vanskelig å håndtere.
– Om det kommer ut i vann eller luft er det utrolig vanskelig å filtrere bort, sier han.
Han understreker likevel at bruken av nanopartikler bestående av sisiliumdioksid ikke vil være helseskadelig.
– Det er ikke noen grunn til å være redd for silisiumdioksidstøv. Mikrosil blir allerede brukt i betong, for å styrke betongen i dag, så det bør ikke være noen helseproblemer rundt det som nanopartikler heller.
Les også: Snart kan madrassen din lages av CO2
Foreslår plastmateriale
Om nanokulene skal kunne brukes, sier Norby den mest logiske løsningen er å fylle kulene inn i et plastmateriale.
– I dag brukes polyuretan som tetteplastmasse i bygninger, så jeg ser for meg at kulene, eller porene, vil sprøytes inn i et polymer. Da kan det sprøytes rett inn i veggen sammen med massen, og størkne der, foreslår han.
Alternativt lurer Norby på om nanokulene kan benyttes i dagens glassfibermatter.
– I dag brukes glassfibermatter mye til isolasjon av bygg, Det kan jo hende nanokulene kan brukes i mattene, for å gjøre egenskapene deres enda bedre, sier han.
Les også:
Eneboliger kan nesten bli nullenergibygg, men kundene skygger unna