Uten at vi har sjekket opp noen form for statistikk, antar vi at flere telefoner blir stjålet i helgene enn på hverdagene. Dette baserer vi på sunn fornuft og viten om at flere personer er ute og har seg et glass brus i hyggelig selskap når det ikke er noen arbeidsdag som venter dagen derpå.
Siden det er fredag, antar vi at det vil bli stjålet flere telefoner i dag enn for eksempel i går. Vi vil derfor presentere to veldig enkle forholdsregler du kan ta allerede nå, i tilfelle du blir et offer for det gjørmekjipe fenomenet "mobilen har forsvunnet fra jakkelommen".
1. Ta backup, nå.
Du er selvsagt på Facebook. Der har du muligens en kamerat som heter Johan, som nettopp opprettet gruppen "Mistet mobilen, trenger nummeret ditt", og inviterte alle på vennelisten sin.
Facebook-gruppen for smarte personer som deg.
Dette hadde ikke vært nødvendig dersom Johan hadde tatt backup av telefonen sin. Dette er latterlig enkelt, og kan gjøres på et lass forskjellige måter. Du kan for eksempel bruke operatøren din sin SyncML-tjeneste, Exchange-serveren på jobb eller programvaren som hører til telefonen din. Nøyaktig hvordan du tar backup skal vi ikke legge oss opp i, men for guds skyld: Gjør det.
Starten på ditt nye og sikkerhetskopierte liv kan du markere ved å bli med i Facebook-gruppen "Mistet mobilen, men hadde backup".
2. Tegn forsikring
Operatørene i Norge tjener ikke bare penger på at du sender SMS, surfer på nett og ringer, de tjener også penger på å selge forsikringer sammen med abonnementet ditt. Hos Chess koster en slik forsikring 32 kroner per måned, og dekker "plutselig uforutsett ytre årsak knyttet til et bestemt skadetidspunkt, herunder ran og tyveri".
Dagens quiz: Dersom mobilen din blir stjålet, hvilke av alternativene ovenfor er mest attraktive?
På norsk betyr dette at du, mot å betale en egenandel, vil få en ny telefon av operatøren din dersom du blir utsatt for ran eller tyveri, og kan gjøre rede for tidspunktet dette skjedde.
3. Ødelegg dagen for tyven
Siden du nå har vært smart nok til å både ta sikkerhetskopi av innholdet på telefonen, og sørget for at du får ny mobil av operatøren din dersom du skulle bli robbet, har du begrenset tapet ditt til de hundrelappene du må ut med i egenandel, og har på alle måter kommet best mulig ut av situasjonen.
Men så har du kjeltringen som stjal telefonen din, da. Tanken på at den motbydelige slasken akkurat nå frekker seg til med en gratis HTC Desire kan være vel så irriterende som ventetiden før du får ny telefon i posten.
Løsningen er selvsagt å gjøre telefonen ubrukelig.
Dette skjemaet finner du på Politiets hjemmesider.
Vi kjenner personlig flere personer som har blitt frastjålet mobiltelefonen sin uten å gjøre noe med dette i ettertid. Vi mistenker at grunnen er at folk forventer en lang prosess med påfølgende papirmølle-spetakkel. Slik er det altså ikke.
Det du gjør er enkelt å greit å klikke deg inn på Politiets egne sider for å anmelde tyveri av mobiltelefon (ja, tyveri av mobiltelefon er så vanlig), og plotte inn detaljene.
Her trenger du blant annet IMEI-nummeret ditt, så vi vil anbefale at du allerede nå skriver dette ned, slik at du har det tilgjengelig i fremtiden. IMEI-nummeret ditt finner du enten ved å kikke under batteriet, skrive inn *#06# eller ved å kikke på "om telefonen"-seksjonen i menysystemet ditt.
Når anmeldelsen blir behandlet, legges IMEI-nummeret ditt inn i et register som gjør telefonen ubrukelig i Norge og de fleste andre land i Europa. Tyven vil da befinne seg i én av to mulige situasjoner:
- A: Er den ulykkelige eier av en telefon som ikke kan brukes.
- B: Har videresolgt telefonen til en annen person, som nå er rasende.