2008 startet året med rekordpris på olje, over 100 dollar per fat.
Les også:
Så langt har verdens oljeproduksjon steget år for år, men nå advarer tyske forskere om at verdens oljeproduksjon vil nå toppen allerede i 2020. Det er lite som tyder på at oljeforbruket vil nå toppen samtidig. Dermed er faren for oljemangel overhengende, skriver Berlingske Tidende.
- Det gjenværende potensial av konvensjonell råolje kan fra et geologisk synspunkt klare oljeforsyningen i et tidsrom på mellom 10 og 15 år med en moderat vekst i råoljeforbruket. Etter dette tidsrommet må man regne med mangel på olje, skriver forskerne Wilhelm Dominik og André Brall fra Technische Universität i Berlin i en artikkel.
De to forskerne er dermed mer negative i sine spådommer enn autorative kilder som OECD og Det internasjonale energibyrået, som forventer at oljeproduksjonen vil være stigende minst til 2030.
Forskerne legger til grunn at verdens samlede oljereserver utgjør 3000 milliarder fat. Det tallet inkluderer olje som alt er produsert, reserver som allerede er funnet og de som man tror man kan finne. Til sammenligning brukte verden rundt 31 milliarder fat olje i fjor, men med en vekst på rundt to prosent i året, vokser forbruket hurtig.
Får vidtrekkende følgerDominik og Brall skriver at en fortsatt stigningsrate på to prosent per år i 2030 vil føre til en daglig produksjonsrate på 48 milliarder fat årlig. Det er urealistisk, mener de. Den forventede knapphet på råolje vil få vidtrekkende følger for industrisamfunnet, både energiutvinning, kjemisk industri, landbruk og transport vil bli rammet.
I dag går 47 prosent av verdens oljeforbruk til transportsektoren, som dekker 94 prosent av sitt energibehov ved hjelp av olje.
Les også: Lavere oljeproduksjon