IT

Narvik-studenter venter på svar etter satellitt-oppskyting

Tok av klokken 08.10.

Man har klart å opprette kontakt med de to andre studentsatelittene, noe som tyder på at cubesat'ene har lykkes å gå i bane. Men foreløpig er det ingen bekreftede livstegn fra norske Hincube.
Man har klart å opprette kontakt med de to andre studentsatelittene, noe som tyder på at cubesat'ene har lykkes å gå i bane. Men foreløpig er det ingen bekreftede livstegn fra norske Hincube. Bilde: Trond Abrahamsen
22. nov. 2013 - 19:55

Studentene ved Høgskolen i Narvik venter nå spent på livstegn på fra den lille klossen. Raketten som fraktet satelitten tok av fra bakken på torsdag klokken 8.10 norsk tid.

Nylig skrev Teknisk Ukeblad om Hincube, den lille satelitten som er utviklet av Narvik-studentene. Satelitten, som måler 10 x 10 x 10 cm, er bygget for å sende bilder av jorden tilbake til bakkestasjoner i Norge.

Sammen med 32 andre minisatellitter ble Hincube skutt opp med bæreraketten Dnepr fra oppskytningsfeltet i Yasny i Russland. De fleste av disse satelittene er såkalte cubesats, små kubeformede satelitter.

En plass ombord på den russiske Dnepr-rakketten koster 440.000 kroner per kilo.

Arbeidet med den norske satelitten startet i 2006, og er en del av det nasjonale studentsatellittprogrammet.

Les også: Vil knuse asteroider med laser

"Hello world"

Nå sitter folk ved Høgskolen i Narvik, med støtte fra bakkestasjoner på Andøya, i Trondheim og i Oslo, og lytter intenst etter et "hello world"-signal.

Dette er et morsesignal som brukes til å lokalisere satelitten. Når signalet er dekodet og bekreftet kan man gå over til å motta et "housekeeping"-signal, som forteller om alt står bra til med satelitten. Etter det kan man begynne å motta bildedata.

– Vi sitter her på bakkestasjonen, og når satelitten kommer over oss hører vi etter. Vi jobber med å dekode morsesignaler vi fanger opp, men foreløpig har vi ikke kunnet bekreftet signaler fra Hincube, sier prosjektleder for Hincube ved Høgskolen i Narvik, Tom Stian Andersen.

– Er dere bekymra for å ikke få kontakt?

– Vi er ikke fortvila ennå. Vi er fortsatt håpefulle, sier Andersen.

Les også: Tok bilder fra verdensrommet med smarttelefon

Vanskeligere over tid

Ifølge Andersen gikk selve oppskytingen svært bra.

– Oppskytning og "deploying" ut i satelittbanen gikk veldig bra.

Hincube delte plass med to andre studentsatellitter av samme størrelse i "flight poden", en av boksene som bærerakketen hadde med seg.

Man har klart å opprette kontakt med de to andre satelittene, noe som tyder på at cubesat'ene har lykkes å gå i bane. Men foreløpig er det vanskelig å skille signaler fra de ulike satelittene fra hverandre. Og tar det for lang tid kan det også bli vanskeligere å lokalisere Hincube.

– Etter hvert glir satelittene lenger og lenger fra hverandre. Da blir det vanskeligere å finne statelitten, fordi banedataene fra Launch Service Provider (som har ansvar for oppskytningen) blir mindre nøyaktige, forteller Andersen.

Les også: «Et stort sprang for froskeheten»  

Jubel i Aalborg

I dag skrev det danske magasinet Ingeniøren om jublel i Aalborg, hvor det danske firmaet GomSpace har fått kontakt med sin satelitt GOMX-1, som ble sendt opp med samme rakett.

Deres satelitt er på størrelse med en melkekartong, og dataene som kommer fra satelitten viser at den er i perfekt stand.

Deres mål er å vise at "cubesats" kan brukes for drivstoffbesparelser og bedre kontroll over flytraffiken over store hav. Satelitten skal fungere som et kommunikasjonsledd mellom piloter og flyveledere.

Les også: Bob Geldof gjør seg klar for verdensrommet

Flere på vei

Flere norske studensatelitter er på vei. I tillegg til Hincube arbeider studenter ved Universitet i Oslo og NTNU med å bygge hver sin studentsatellitt henholdsvis kalt CubeSTAR og NUTS, som også er en del av det nasjonale studentsatellittprogrammet, skriver Narom, Nasjonalt senter for romrelatert opplæring.

De to gjenværende satellittene skal etter planen være klar til oppskytning i 2014 og 2015.

Les også: 

Stor suksess for NASAs romsonde på Grønland  

USA tester nytt romvåpen

Alvorlig lekkasje på den internasjonale romstasjonen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.