I forslaget til statsbudsjett står det at regjeringen ønsker å bruke nesten 1,9 milliarder kroner på skredsikring av riks- og fylkesveier.
– Går for sakte
I en uttalelse fra Nasjonal rassikringsgruppe, applauderes denne økningen, og det påpekes at det aldri er bevilget så mye penger til formålet.
Likevel mener de at man må ha mye mer for å komme i mål innen rimelig tid.
– Det går for sakte. Med dagens bevilgninger, får vi ikke unna de mest skred- og rasutsatte områdene før tidligst 2040, sier gruppemedlem Svein Eggesvik til veier24. Han sitter som fylkesråd for samferdsel i Nordland fylkeskommune, som er en av ni fylkeskommuner som er representert i gruppa.
Da samferdselsminister Jon Georg Dale la fram forslaget til neste års samferdselsbudsjett, sa han til veier24 at kravet til rassikring nærmest må sies å være umettelig.
Konkret plan
Dette er rassikringsgruppa ikke enig i. De har gått igjennom Vegvesenets kartlegging over områder som har høy- og middels skredfare, og har kommet opp med en konkret sum; 51 millarder kroner over de neste 12 årene.
– Det betyr at vi må ha 4,2 milliarder kroner til formålet hvert år, så vi er ikke der ennå, påpeker Eggesvik.
Dette ble presentert for Transport- og kommunikasjonskommiteen på Stortinget i forbindelse med at forslag til statsbudsjett ble lagt fram.
– Vi har valgt å lage en enkel plan, for å dreie fokuset mer over på skredsikring, forklarer Eggesvik.
Han legger også til at de er fornøyd med økningen, og peker på at da rassikringsgruppa ble etablert i 2001, var målet å komme over en milliard kroner i året.
– Det har vi nådd, men som sagt. Det går for sakte.
I en pressemelding sendt ut av Nasjonal rassikringsgruppe i forbindelse med saken, skriver leder Åshild Kjelnes også følgende:
– Det er ikke vår oppgave å prioritere ned andre investeringsprosjekt, men vi kan ikke unngå å legge merke til at med bare ett eneste av de største planlagte investeringsprosjektene på veg flyttet over til skredsikringsmidler, ville vi kommet i mål.
Heftig påskevær
Sist veier24 skrev om denne 12-årsplanen var i etterkant av årets påske. Da ble mange tusen finnmarkinger isolert på grunn av flere ras.
– Denne påska har det vært mer vær enn noen gang tidligere. Dette er også noe vi må være forberedt på at kan skje i fremtiden, sa nestleder i gruppa, Geir Ove Bakken den gangen.
LES OGSÅ: Regjeringen vil bruke nesten 2 milliarder kroner på skredsikring - se fylkesoversikten