Det kan bli store konsekvenser for oljeselskapene på norsk sokkel dersom det ikke blir enighet mellom fagforeningene Safe, Industri Energi og Lederne på den ene siden og Norsk olje og gass på den andre siden.
I dag starter nemlig meklingen om sokkeloppgjøret, og fristen for å komme i mål er satt til midnatt fredag/lørdag.
– Vi går inn i denne meklingen med uvanlig stor avstand mellom partene, sier forbundsleder Jan Olav Brekke i fagforeningen Lederne i en melding på deres nettsider.
– Må gjenspeile utfordringene
Norsk olje og gass varsler at konsekvensen kan bli nedstenging av produksjon for nesten 100 millioner kroner hver eneste dag.
De tre fagforeningene har varslet plassoppsigelse på totalt 737 arbeidere, ifølge en melding fra Norsk olje og gass. De er fordelt slik:
Ifølge arbeidsgiversiden vil det bli store konsekvenser dersom meklingen ikke kommer til en løsning: 12 prosent av norsk olje- og gassproduksjon vil rammes.
– Bedriftene på sokkelavtalene har store kostnadsutfordringer. Sammen med fallende oljepris og reduserte investeringer fremstår norsk sokkel som mer utfordrende når det gjelder å få god lønnsomhet i prosjektene, skriver Norsk olje og gass på sine nettsider.
De mener at de store omstillingene i næringen må gjenspeiles i årets lønnsoppgjør.
- De utlovet dusør for bevis på sosial dumping: Nå har de betalt 18.000 kroner
Tilpasse seg
– Vi mener at næringen må tilpasse seg et varig, lavere kostnadsnivå og samtidig bedre vår konkurransekraft for å kunne bevare flest mulig arbeidsplasser, sier Jan Hodneland som er forhandlingsleder for Norsk olje og gass ifølge meldingen.
Norsk olje og gass har for øvrig listet opp hvordan produksjonen helt konkret vil bli rammet dersom det blir streik. Det fordeler seg slik:
Om man tar utgangspunkt i at oljeprisen ligger på 50 dollar (like i overkant av hva den er i skrivende stund, red.anm), betyr det stopp i produksjon av olje og gass for 96 millioner kroner hver eneste dag.
– Forsiktig streikeuttak
Fagforeningen Industri Energi startet forhandlingene i år med å be arbeidsgiverne «pelle seg hjem» og forlot forhandlingene i praksis før de var startet.
Nå har de varslet plassfratredelse for rundt 500 medlemmer.
– Jeg er sikker på at arbeidsgiversiden har forstått at det er uaktuelt for oss å akseptere rasering av overenskomstene, sier forbundssekretær Jørn Erik Bøe på Industri Energi sine nettsider.
– Uttaket vil forhåpentligvis legge tilstrekkelig press på den desidert største aktøren som er Statoil, uten at vi utsetter oss selv for rikslønnsnemd, sier han.
Også Safe har meldt plassfratredelse. Ifølge sine nettsider er det snakk om 156 ansatte på Balder, Jotun A, Jotun B og Ringhorne.
- Åpnet Goliat for pressen: Bli med inn i teknologikjempen
Fire dagers varslingsfrist
– Vi ønsker selvsagt at meklingen skal føre fram, slik at en konflikt kan unngås. Det forsiktige, første streikeuttaket gjenspeiler også dette, sier tariffansvarlig Roy Aleksandersen i Safe.
– Men dersom Norsk olje og gass opprettholder sine massive angrep på tariffavtalen vår, og det blir streik, har vi fire dagers varslingsfrist før vi kan utvide streiken til flere selskaper og installasjoner, sier han.