ENERGI

Naturvernforbundet blir med på klimasøksmålet

– Dette er et historisk søksmål.

Det er Greenpeace og Natur og ungdom som står bak det som har blitt kjent som klimasøksmålet, med Besteforeldrenes Klimaaksjon som partshjelp. Nå blir også Naturvernforbundet med. Her fra pressekonferansen før saken startet i tingretten i 2017.
Det er Greenpeace og Natur og ungdom som står bak det som har blitt kjent som klimasøksmålet, med Besteforeldrenes Klimaaksjon som partshjelp. Nå blir også Naturvernforbundet med. Her fra pressekonferansen før saken startet i tingretten i 2017. Ina Steen Andersen
27. mai 2019 - 07:24

Naturvernforbundet har besluttet å gå inn som partshjelp i klimasøksmålet mot staten.

– Dette er et historisk søksmål, sier forbundets leder Silje Ask Lundberg.

Det er et enstemmig landsstyre som har besluttet å gå inn som partshjelp.

Saksøkerne i klimasaken er Greenpeace og Natur og Ungdom. Besteforeldrenes Klimaaksjon meldte seg som partshjelp i saken sommeren 2017.

I retten i november

– For første gang i norsk historie må staten stå til ansvar for brudd på Grunnlovens paragraf 112, sier leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet. <i>Foto:  Terje Bendiksby / NTB scanpix</i>
– For første gang i norsk historie må staten stå til ansvar for brudd på Grunnlovens paragraf 112, sier leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet. Foto:  Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Dette er et historisk søksmål, og jeg er stolt over at Naturvernforbundet nå inngår som partshjelp i århundrets rettssak, sier Silje Ask Lundberg.

Miljøorganisasjonene har saksøkt staten for brudd på Grunnlovens miljøparagraf. Ankesaken skal opp for Borgarting lagmannsrett 5. november.

Da Oslo tingrett behandlet saken i 2017, ble staten frifunnet for oljetildelingene i Barentshavet.

– For første gang i norsk historie må staten stå til ansvar for brudd på Grunnlovens paragraf 112. Selv om staten ble frikjent i første runde, har vi stor tro på at det er mulig å vinne fram, og vi håper vi nå kan bidra til det, sier lederen i Naturvernforbundet.

Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, er ikke fornøyd med at staten får medhold i hastebehandling av forbudet mot nye vedtak for de tre oljefeltene i klimadommen.
Les også

Setter historisk oljeforbud på pause

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.